in

Megnyílt a PIM új Petőfi-kiállítása

Petőfi Sándor bronzszobra a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán
Petőfi Sándor bronzszobra a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán (Fotó: Babák Zoltán)

Költő lenni vagy nem lenni címmel ünnepélyes keretek között pénteken megnyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új, állandó Petőfi-kiállítása, amely az életmű főbb problémaköreit megidézve mutatja be Petőfi Sándor alakját.

A megnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Csák János kulturális és innovációs miniszter, aki arról beszélt: amitől mi magyarok vagyunk, Babits szavaival, az szellemi jelenség és lelki örökség.

“Ez az, amit nekünk hordoznunk kell, ezzel tartozunk az 1100 éve itt élt magyaroknak és a következő évezredben itt élőknek is” – mondta.

A miniszter szavai szerint a “magyar géniuszt” az isten, család haza, valamint a szabadság, egyenlőség és testvériség jellemzi.

“Ez az a magyar szellemi örökség, amit meg kell őriznünk” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a magyar géniusz személyekben testesül meg, ezért fontos a kultúra és a tehetséggondozás. “Ezért méltó és igazságos, hogy a kormány 2023-at Petőfi Sándornak és az ő nemzedéke, kortársai által képviselt magyar géniusz ünneplésének szenteli” – mondta.

Az ünnepségen köszöntőt mondott még Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója is, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a teremtő magyar erő titkának két kulcsfogalma köthető Petőfihez, a szabadság és a szerelem.

Petőfi Sándor szobra a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium oldalában
Petőfi Sándor szobra a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium oldalában (Fotó: Babák Zoltán)

Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi főigazgató-helyettese, a kiállítás kurátora beszámolt arról, hogy az kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeum udvara is megnyílik a látogatók előtt szombaton.

Felidézte, hogy az utóbbi évben egyszerre zajlott a PIM-nek otthont adó Károlyi-palota rekonstrukciója és az új Petőfi-kiállítás építése.

A felújításra mintegy 2 milliárd forintot, a tárlatra pedig 150 milliót fordított a múzeum.

Kiemelte: a tárlat merészen szakítva a hagyománnyal, nem a kultikus, mindenki által ismert életrajzra épül. A tárlaton olyan motívumok jelennek meg, amelyek kiemelt helyet foglalnak el Petőfi műveiben. “Arra voltunk kíváncsiak, hogy, hogyan indokolják a szövegek Petőfi üstökös pályáját” – magyarázta, hozzátéve, hogy az életmű témái és ezek korszakba ágyazottsága kerül a kiállítás fókuszába.

Elmondta azt is, hogy az állandó kiállítás végén egy ideiglenes tárlat is helyet kapott, amely a PIM korábbi Petőfi-kiállításait idézi meg.

A PIM új Petőfi-kiállítása szombaton nyílik meg a látogatók előtt.

MTI 2023. január 13., péntek 20:06 – bhk \ bsa \ brr – Kultúra-múzeumok-irodalom-kiállítás

Korcsolyázás az éjszakában

Szarvas látképe még a Fudan nélkül

A Fudan-ügy: Újabb kört tesz az országos sajtóban Szarvas