Menu
in ,

MATE: 800 milliós kutatást és képzést szolgáló beruházást adtak át az ÖVKI-ben

Molnár Etele, Gyuricza Csaba és Dankó Béla a 2023. január 17-i átadón

Molnár Etele, Gyuricza Csaba és Dankó Béla a 2023. január 17-i átadón (Fotó: Jenei Péter)

“Az Agrárminisztérium 800 millió forintos támogatásával valósult meg az a beruházás, amely demonstrációs és képzési lehetőségeket biztosít az öntözéstechnikák és a precíziós öntözésre alkalmas berendezések megismeréséhez, valamint a kapcsolódó képzések meghirdetéséhez mind a gazdatársadalom, mind pedig az egyetemi hallgatók számára”, áll a HAKI-ban, pontosabban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjában ma tartott projektátadó sajtóanyagában.

“Azt nem tudom, hogy a Fudan Egyetemnek lesz-e helye Szarvason, de az biztos, hogy a MATE helye stabil a városban és a térségben”, mondta dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora az eseményen.

“Szarvason nem fog megszűnni a felsőfokú oktatás, a jövőben is indítunk itt graduális, posztgraduális képzéseket”, emlékeztetett korábban tett ígéretére az egyetem vezetője.

Ígéretét megtartotta, “indulnak képzések, megmaradtak képzések, folytatják azokat a nemzetközi projekteket, amikben Szarvas neve hívószóként szerepel nemcsak országon belül, de Európán kívül, sőt, világszerte”, fogalmazott Gyuricza Csaba.

A másik ígérete az volt, hogy jelentős fejlesztéseket fognak hozni a városba, az itteni képzés, kutatás, innováció fejlesztésére.

“Akkor 1 milliárdot ígértem, ebből 800 millió itt ma teljesült”, jelentette ki.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kezdi beváltani Szarvasnak tett ígéreteit (Fotó: Babák Zoltán)

Január végén már itt fog indulni a mezőgazdasági drónpilóta képzés.

Dankó Béla – itt végzett diákként is – azoknak a kétkedőknek üzent, akik a fejlesztési tervek bejelentése után sem hitték el, hogy meg tud maradni az oktatás Szarvason.

“Ma nagyon fontos területen léptünk előre. Fontos az, hogy Szarvason rendelkezésre áll egy olyan tudásbázis, ahol megismerhetik a gazdálkodók a legfrissebb technikákat, amelyek által segítséget kaphatnak a gazdálkodásukhoz”. jelentette ki, majd hozzátette, hogy további fontos tényező, hogy Szarvas megmaradt képzőhelynek.

Molnár Etele alpolgármester beszédéből kiderült, hogy ő is Szarvason végzett. Örömét fejezte ki, hogy az agrároktatás, aminek Tessedik fektette le az alapjait, tovább folytatódik.

Az ünnepélyes megnyitót szalagátvágás követte.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjának központja (Balázs Gusztáv)

Szarvasira fordítva a szót, a több elemet megvalósító projekten belül ennek az épületnek az átadásával lett dedikált helye a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjának, aminek vezetője dr. Bozán Csaba.

Exit mobile version