in

Izgalmas időutazás a boldog békeidőkbe

Időutazáson a szlovákosok a boldog békeidőkbe
Időutazáson a szlovákosok a boldog békeidőkbe

A szlovák iskolában a 7. évfolyamon az idei tanévben is megvalósításra került a „Boldog békeidők” projekt. A téma – szokásokhoz híven – két hetet ölelt fel. A tanítási órákon a kollégák változatos módon igyekeztek a tanulókat megismertetni a századforduló történelmi, kulturális, művészeti, és nem utolsósorban ipartörténeti eseményeivel, történéseivel.

Az 1867-1914-ig terjedő időszak rendkívül termékeny kor volt nemcsak Európa, hanem az egész világ történelmében, ezért kitekintettünk az Osztrák-Magyar Monarchia határain túlra is.

Az ipari forradalom vívmányai, találmányai, a világkereskedelem új útvonalai, a romantikától a szecesszióig eljutó művészet, a kor megannyi eseménye (Millennium, athéni Olimpia, párizsi Világkiállítás, stb.) széles tárházat adott a téma kibontakoztatásához. A tanítási órákon törekedtünk a mindennapi tananyag kibővítésére, játékos, kooperatív munkaformákkal tettük még érthetőbbé, érdekesebbé diákjaink számára a témát.

A projekteknek fontos feladata, hogy a gyerekekhez közelebb hozza az egyes témákat. Így nélkülözhetetlen, hogy a helyi kapcsolódó ismereteket is felderítsék a tanulók, hogy párhuzamot tudjanak vonni a világ, az ország és szűkebb lakóhelyük történelmi eseményeivel. Ezért az iskolán kívül több külső helyszínt is meglátogattunk a csoportokkal.

Megtekintettük a Városi Könyvtár régi gyűjteményét, ahol a korszak szarvasi vonatkozású kiadványait lapozhattuk fel. Az Arborétumban városunk fejlődésében fontos szerepet játszó Bolza-család történetével ismerkedhettünk meg egy érdekes előadás, és egy kellemes késő őszi séta keretében. Egy városnéző túrán megismerhették e korból származó épületeinket, felismerve azok építészeti stílusát.

A két hét alatt szerzett ismeretek felhasználásával egy-egy izgalmas órát tölthettek az iskolánkban található szabadulószobákban is.

Projektjeinket záró rendezvénnyel szoktuk befejezni, így történt ez most is. Az iskolai könyvtár adott otthont a korabeli hangulatot megidéző kávéháznak, ahol zserbót és dobostortát falatozva, a némafilmek hőskorából Charlie Chaplin felejthetetlen figuráján derülhettünk. A rögtönzött „mozgó” után a tanulók megtekinthették azt a kiállítást, amelyen bemutatásra kerültek a projekt idején otthon és az iskolában készített, témához kapcsolódó makettek, festmények, plakátok, illetve behozott korabeli tárgyak.

Izgalmas időutazás volt!

Rómer Zsuzsanna

Papp Laci bácsi, vajdás öregdiák és Kitajkáné Szántai Mária igazgató a Vajda 220 iskolatörténeti kiállítás megnyitóján

220 év nagy idő, 1802-ben alapították a Vajdát

Gilanné Radványi Rózsa, Czesznak János és Bracsok Szabolcs szavaznak a 2022. február 14-i testületi ülésen

Molnár József: Mindent meg kell tenni a takarékos gazdálkodás mentén