Menu
in

Izgalmas időutazás a boldog békeidőkbe

Időutazáson a szlovákosok a boldog békeidőkbe

Időutazáson a szlovákosok a boldog békeidőkbe

A szlovák iskolában a 7. évfolyamon az idei tanévben is megvalósításra került a „Boldog békeidők” projekt. A téma – szokásokhoz híven – két hetet ölelt fel. A tanítási órákon a kollégák változatos módon igyekeztek a tanulókat megismertetni a századforduló történelmi, kulturális, művészeti, és nem utolsósorban ipartörténeti eseményeivel, történéseivel.

Az 1867-1914-ig terjedő időszak rendkívül termékeny kor volt nemcsak Európa, hanem az egész világ történelmében, ezért kitekintettünk az Osztrák-Magyar Monarchia határain túlra is.

Az ipari forradalom vívmányai, találmányai, a világkereskedelem új útvonalai, a romantikától a szecesszióig eljutó művészet, a kor megannyi eseménye (Millennium, athéni Olimpia, párizsi Világkiállítás, stb.) széles tárházat adott a téma kibontakoztatásához. A tanítási órákon törekedtünk a mindennapi tananyag kibővítésére, játékos, kooperatív munkaformákkal tettük még érthetőbbé, érdekesebbé diákjaink számára a témát.

A projekteknek fontos feladata, hogy a gyerekekhez közelebb hozza az egyes témákat. Így nélkülözhetetlen, hogy a helyi kapcsolódó ismereteket is felderítsék a tanulók, hogy párhuzamot tudjanak vonni a világ, az ország és szűkebb lakóhelyük történelmi eseményeivel. Ezért az iskolán kívül több külső helyszínt is meglátogattunk a csoportokkal.

Megtekintettük a Városi Könyvtár régi gyűjteményét, ahol a korszak szarvasi vonatkozású kiadványait lapozhattuk fel. Az Arborétumban városunk fejlődésében fontos szerepet játszó Bolza-család történetével ismerkedhettünk meg egy érdekes előadás, és egy kellemes késő őszi séta keretében. Egy városnéző túrán megismerhették e korból származó épületeinket, felismerve azok építészeti stílusát.

A két hét alatt szerzett ismeretek felhasználásával egy-egy izgalmas órát tölthettek az iskolánkban található szabadulószobákban is.

Projektjeinket záró rendezvénnyel szoktuk befejezni, így történt ez most is. Az iskolai könyvtár adott otthont a korabeli hangulatot megidéző kávéháznak, ahol zserbót és dobostortát falatozva, a némafilmek hőskorából Charlie Chaplin felejthetetlen figuráján derülhettünk. A rögtönzött „mozgó” után a tanulók megtekinthették azt a kiállítást, amelyen bemutatásra kerültek a projekt idején otthon és az iskolában készített, témához kapcsolódó makettek, festmények, plakátok, illetve behozott korabeli tárgyak.

Izgalmas időutazás volt!

Rómer Zsuzsanna

Exit mobile version