in

Egy élet, egy szakma, egy könyv

Száraz Irén a Pulton innen és túl című könyvének bemutatóján a Tessedik Sámuel Múzeumban 2023. február 24-én
Száraz Irén a Pulton innen és túl című könyvének bemutatóján a Tessedik Sámuel Múzeumban 2023. február 24-én (Fotó: Babák Zoltán)

Nem könnyű meghatározni a műfaját Száraz Irén a “Pulton innen és túl” címet viselő naplószerű, szakkönyvszerű, de memoárnak is tekinthető életrajzi regényének, amiben a saját történetét meséli el egy bolti környezetbe helyezve.

Érettségi után meg akarta váltani a világot, elgondolta, mennyi mindent fog az élete során csinálni, és abban is biztos volt, hogy egyszer papírra veti a történetét. Teltek-múltak az évek, családja lett, jöttek az unokák. Amikor elérte az 50-et, számvetést tett, mit sikerült megvalósítani, mi van még hátra.

A könyv még váratott magára.

Úgy tervezte, hogy mire nyugdíjba vonul, elkészül vele. Szerette volna meglepni a családját, megmutatni a kollégáknak, illetve a megbecsülni, felértékelni, örökül hagyni az utókornak, a munkáját, azt a szakmát ami a pultban töltött 30 év alatt jelentősen megváltozott, a régi kisboltok hangulata a múltba veszett.

2015 januárjában hozzá is fogott. Az írásban a segítségére voltak korábbi feljegyzései. A könyv haladt, de jött a Covid, ami sok mindent áthúzott, semmi sem akart a tervek szerint alakulni. Egy időre a fiókba is került a kézirat. Egészen addig ott is lapult, amíg egy hirdetésben ezt nem látta: “Írjon egy könyvet, és lepje meg vele a családját karácsonyra!”.

Tartott tőle, hogy a hirdetést feladó vadidegen mit szól a kéziratához, de onnan megerősítést érkezett, így nyomdába került a “Pulton innen és túl” című kötet, aminek a bemutatója a Városi Könyvtár szervezésében február végén volt a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Az íróval a bemutatón Hegedűs Éva beszélgetett. A könyvet Korbely István illusztrálta. Aki szeretné megvásárolni, érdeklődjön a könyv írójánál, Száraz Irénnél!

Egy mérkőzést a végén kell megnyerni

A Szarvasi Jégkorong SE U12-es csapata 2023. március 5-i szezonzáró fordulón

Számolni kell U12 jégkorongozóinkkal: 24 mérkőzéséből 18-at nyertek