in ,

Gyuricza Csaba: Minden esély megvan arra, hogy újra legyen nappali graduális képzés Szarvason szeptembertől

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja az együttműködési megállapodás aláírásakor
Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja az együttműködési megállapodás aláírásakor (Fotó: Babák Zoltán)

“Jó hírekkel jöttem”, mondta dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora tegnap azon a sajtónyilvános eseményen, aminek egyik apropóját az intézménye és a Békés Vármegyei Kormányhivatal vezetője, dr. Takács Árpád főispán között aláírásra került stratégiai megállapodás adta.

Az elmúlt egy-másfél évben több, mint 1 milliárd értékben hajtottak végre beruházásokat a MATE szarvasi képzési helyén. Örömmel jelentette be, hogy további fejlesztés előtt áll a campus. Infrastruktúra-fejlesztésre és az oktatás digitális feltételeinek javítására 300 millió forintot fognak fordítani a közeljövőben.

“Nagyon nagy erőket mozdítottunk meg az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy újra életet tudjunk vinni a szarvasi felsőoktatásba, hiszen egy egyetem akkor tud működni, ha vannak diákok”, mondta a MATE rektora.

Axiómájához hozzátette, nagyon intenzív kampányt folytattak annak érdekében, hogy ismét legyen nappali képzés, ismét elinduljanak azok a képzések, amiknek nagy hagyománya volt itt, Szarvason.

“Örömteli, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre tavalyhoz képest összességében 40 százalékkal jelentkeztek többen, ugyanez az arány Szarvasra is érvényes. Minden esély megvan arra, hogy újra legyen nappali graduális képzés itt a városban szeptembertől”, jelentette ki dr. Gyuricza Csaba.

A MATE-nak hat campusa van az országban. A magyar vidék fennmaradása szempontjából meghatározó az, hogy legyenek regionális képzőhelyek. “Ha van iskola, akkor ott vannak diákok. Ha vannak magas szinten kiképzett diákok, akkor lesz olyan értelmiség, aki támogatja, fejleszti a helyi gazdaságot. Ha fejlődik a helyi gazdaság, akkor lesznek olyan fiatalok, akiknek érdemes lesz ott maradni a vidéken. Ez egy tovagyűrűző hatást vált ki”, foglalta össze Gyuricza Csaba azt a pozitív irányba mutató spirálfolyamatot, aminek Szarvason pont az ellentettjét láttuk az elmúlt években.

Ennek elősegítését célozza az a stratégiai együttműködés, amit Takács Árpád Békés vármegyei főispánnal írtak alá.

Takács Árpád elmondta, az új időszak új kihívásaira új válaszokat kell adni. Ezekre csak olyan intézmény tud válaszokat adni, aki képes fejlődni, van jövőképe, vannak céljai, és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ezen az úton halad.

Kormányhivatala korábbi szálakkal is kötődik egyetemhez, onnan 19 hallgatót fogadtak gyakorlati képzésre, illetve 47 kollégája szerzett ott valamilyen képesítést.

A jövőbeni együttműködés két sarokpontjaként az öntözést és az élelmiszer-biztonságot jelölte meg.

Jelzésértéke van a megye számára, hogy az országban elsőként itt adtak át mezőgazdasági drónpilóta okleveleket. Ezzel kapcsolatban köszönetét fejezte ki, hogy az egyetem vezetése a megyét nem hagyta magára, hanem prioritásként kezeli.

Gyuricza Csaba elmondta, hogy a régi szakirányok megerősítése mellett nyitnak az újak felé. Ilyen a MATE és az ABZ Drón közös növényvédelmi drónpilótaképzése, amin növényvédelmi, térinformatikai, jogi, repüléstechnikai ismereteket szerezhettek a hallgatók kiegészítve a drónos alkalmazások használatával.

Az első képzés lezárásaként kilenc oklevelet adtak át. Az esemény drónos bemutatóval zárult.

Ruzsinszki Balázs és Sindel Márk a Tatami Kupán

Karatézik a család: Testvére segítette Ruzsinszki Balázst a dobogóra

Első mérkőzésén Kondacs Attila nem volt felkészülve Lestyan-Goda Zsombor lövéseire

Hangtompítós mesterhármassal nyertek a farmerek