in ,

Nagy lakossági érdeklődés mellett zajlott a Bordűr Hotel bemutatója

Barna Antal, a Bordűr Hotel megálmodója a 2023. március 13-i bemutatón.
Barna Antal, a Bordűr Hotel megálmodója a 2023. március 13-i bemutatón (Fotó: Babák Zoltán)

2021 júniusában kezdődött az a beruházás a békésszentandrási Szőnyeggyár épületén, aminek végén a százéves épület négycsillagos wellness-szállodaként kezd új életet. A Bordűr Hotel átadóját Barna Antal pünkösdre, de legkésőbb az iskolai szünet elejére szeretné, ha meglenne. Ahhoz, hogy ez meg is valósuljon jelenleg száz embernél több dolgozik napi szinten az építkezésen, hangzott el a lakosság számára tartott bemutatón tegnap délután.

A Szőnyeggyárat 1922 és 1926 között építették. Az 1970-es években 700-800 fő dolgozott itt. A településnek nevet a szőnyegszövés szerzett, ezért hagyatékát egy modern, interaktív múzeumban szeretnék megőrizni az utókornak.

Igyekeztek meghagyni az épület eredeti jellegét, megmenteni a menthetőt, de a kivitelezés során sok esetben ütköztek akadályokba. Sikerült megmenteni a régi kovácsoltvas ablaktáblákat, amik közül kettőbe ólomüvegből mozaikot raktak ki azokból a szentandrási mintákból, amik az Országházba itt szőtt szőnyegeket díszítik.

Az Országházba készített szőnyegek mintáit idézik az eredeti ablakkeretekbe épített mozaikok
Az Országházba készített szőnyegek mintáit idézik az eredeti ablakkeretekbe épített mozaikok (Fotó: Babák Zoltán)

A négycsillagos szállodában 38 szoba lesz, ezekben 120-130 főt tudnak elszállásolni.

Wellnesséhez hidegvizes és termálkutat fúrtak. Utóbbinál mélyebbre kellett menni, mint a Kékes, csak ellenkező irányba. A környéken 850 méter környékén van a termálvíz, de ez most itt kevés volt az állandó hozamhoz. Az 1100 méteres kútból 64 fokos termálvíz tör fel.

A kutak több medencét is kiszolgálnak. Egy közülük a Körös partján lesz, a többi a főépület másik oldalán. Wellnessében speciális pihenést segítő elemekkel várják a vendégeket. Lesz egy 120-130 főre teríthető étterem és terasz, kávézó, a vízparton beach-bár, két nagyobb és hat kisebb elektromos sétahajó, tucatnyi kenu, SUP-ok, kerékpárok.

A Körös-parton a híd mellé színpadot álmodtak, ami mellé egy nézőteret szeretnének építeni. A tervek szerint itt esténként programokkal várnák a vendégeket.

Pörgős hely lesz, mondta Barna Antal.

A szálloda szolgáltatásainak nagyobb részét nemcsak a szállóvendégek, hanem az utcáról betérők is igénybe fogják tudni venni, ígérte a szálloda megálmodója.

Őt követte Szuda Barna kutató történész és Kurják Gábor, akik a szálloda múzeumrészével ismertették meg az érdeklődőket.

A Szarvasi NKK csapata 2023. február 11-én

Jobbak voltak a Tisza-partiak

Megfogyatkozott csapattal is helyt álltak a szarvasiak a Gyermek Kupa hétvégi fordulójában

Betegség tizedelte csapatokkal zajlott a küzdelem a hétvégi fordulóban