in ,

Nyílt nap a Szlovák iskolában

Intézményünkben, a Szlovák Általános Iskolában 2023. március 21-én hagyományosan nagyra nyitottuk kapuinkat a leendő első osztályosok szülei számára. Iskolánk pedagógusai felkészültek, sok szeretettel várták a vendégeket, emellett természetesen tanítványaink is izgatottan hangolódtak erre a napra, és megmutatták, milyen okosak és ügyesek, hogyan tudnak fegyelmezetten és rátermetten viselkedni.

Hatalmas örömünkre idén is nagy érdeklődés övezte ezt a napot.

A hozzánk látogatók különböző tanórákon vehettek részt, megismerkedhettek az intézmény pedagógusaival, átfogó képet kaphattak az itt folyó oktató-nevelő munkáról. Igyekeztünk minden felmerülő kérdést megválaszolni, és megismertettük a látogatókat intézményünk modern és szép épületével is. A főbb tantárgyak mellett természetesen szlovák, illetve angol órák is szerepeltek a nyílt napra készített órarendben.

A leendő elsősök megismerkedhettek a tanító nénikkel, kicsit beleláthattak abba, milyen lesz majd az iskolapadban ülni, kisdiáknak lenni.

Az első osztályosok ragyogó szemmel, nagy izgalommal várták a vendégeket, rendkívül aktívan, hatalmas lelkesedéssel mutatták be, mit tanultak az elmúlt hónapokban. Éva néni és Melinda néni egyszerre tornáztatta a gyerekeket és fejlesztette a gondolkodásukat. A matematikai verseny legjobbja nagy örömére koronát is kapott, a feladványok megfejtőit pedig piros ponttal jutalmazták a tanító nénik.

A második osztályosok első pillantásra kicsit megilletődtek a sok vendég láttán, de hamar feloldódtak, ezután gyorsan a megszokott, barátságos légkörben folyhatott a munka.

Az óvodásokat is sikerült bekapcsolni az órák menetébe bábjátékok segítségével, vagy a korosztályuknak megfelelő találós kérdésekkel, melyeket végül egytől-egyig sikerrel fejtettek meg. Az órák végén eredményes munkájuk jutalmaként apró ajándékot kaptak iskolás társaiktól. A szünetekben Szklenárné Tóth Éva és Száva-Kovács Ágnes tanító nénik leendő elsős osztályfőnökökként ismerkedtek az ovisokkal és szüleikkel.

A harmadik osztályban a nyugodt, kellemes légkör és persze a szokásos jó hangulat jellemezte a bemutató órákat. Csilla néni magyar nyelv óráján változatos módszerekkel, játékos feladatokkal mélyítették el az eddig tanult ismereteket. Ezután következett Dana néni szlovák nyelv órája, iskolánk jellegzetessége, hiszen intézményünk egyik alapvető célkitűzése az itt élő szlovák nemzetiség nyelvének és kultúrájának ápolása, megőrzése és tovább örökítése.

A negyedik évfolyamban rengeteg kreatív feladatot láthattak a vendégek, a „nagyok” már gördülékenyen, igazi csapatként tudták megoldani az érdekes, gondolkodtató, gyakran játékos feladatokat. Tünde néni angol óráján azt is bizonyították, hogy ez a nyelv sem jelent akadályt számukra.

Bármelyik órára látogattak az érdeklődők, minden osztályban kipróbálhatták az interaktív táblákat is, melyek nagy tetszést arattak az ovisok körében – is.

Nap végén kijelenthetjük, hogy mind a gyerekek, mind a felnőtt látogatók jól érezték magukat, megbizonyosodhattak mind a tanárok, mind a diákok tanításban-tanulásban lelt öröméről, valamint az intézmény és a pedagógusok biztosította motiváló és támogató környezetről.

Több szülő is hangot adott elégedettségének, miszerint nagyon örült annak, hogy megismerhette az intézményben folyó eredményes munkát, módszertant, illetve, hogy minden egyes felmerülő kérdésére választ kapott.

„Az órák rendkívül változatosak voltak, emellett a tanító nénik kedvesnek és türelmesnek bizonyultak, maximálisan gyerek központúnak látom az iskolát, ez alapján fogunk majd dönteni”- mondta több anyuka is.

Szklenárné Tóth Éva

A benkás sakkcsapat

Benkás sikerek a Békés vármegyei sakk Diákolimpián

A Szarvasi NKK a 22. percben elveszítette védelme oszlopát, Hajdu Andreát, aki addigra a harmadik kétpercesét gyűjtötte be.

Kemény mérkőzésen vágott vissza Szeghalom