in ,

Egy nap két országos döntőn is helyt kell állnia Juhász Gergőnek

Juhász Gergő és chovánbeli tanára, Iváncsó József.
Juhász Gergő és chovánbeli tanára, Iváncsó József (Fotó: Babák Zoltán)

Iváncsó József tanítványa, Juhász Gergő a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 11., a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola 9. évfolyamos növendéke bejutott a XIV. Országos Kodály Zoltán Szolfézs-, Párosének és Népdaléneklési Verseny fináléjába.

Az Oktatási Hivatal és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola által háromévente megrendezésre kerülő verseny Dél-Alföldet és Pest megyét lefedő csoportjának területi válogatójáról – ha is nem maximális pontszámmal –, de abszolút győztesként jutott be a Debrecenben május 12-14-én megrendezendő döntőbe, ahol az elméleti feladatok mellett lesz egy gyakorlati rész is. El kell énekelni egy népdalcsokrot és egy népdalfeldolgozást. Ezen Iváncsó Viola fogja kísérni.

Legutóbb hat éve indult a versenyen, akkor népdaléneklési és műdalolvasási különdíjas lett. Három évvel ezelőtt a területi döntőket ugyan még megtartották – amikor Gergő szintén hasonló eredménnyel érdemelte ki az ottani szereplést –, de a finálé a Covid miatt meghiúsult.

Folyamatosan készült az idei megmérettetésre, de érzése szerint nem tudott annyit rászánni, amennyit kellett volna, mert párhuzamosan egy országos kémiaversenyre is bejutott, aminek döntője ráadásul egy napon lesz a szolfézsversennyel Szolnokon. Oda – a területi döntők eredménye alapján – országos másodikként érkezik. Az még szervezés alatt van, hogy mindkét versenyen miként tud majd helyt állni.

“Azt gondolom, hogy három éve, amit a Covid elkaszált, most sikerül abszolválnom”, válaszolta esélyeire vonatkozó kérdésünkre Gergő.

“A szolfézs a zene matematikája”, mondta Gergő tanára, Iváncsó József. “Itt ugyan csak hétig kell számolni, de azt nagyon gyorsan és nagyon pontosan.”

Hozzátette, nagyon büszke arra, hogy az ő 38 éves pedagógiai pályáján ebben a korosztályban induló növendéke van.

“Ha valaki jó zenész szeretne lenni, annak nem kell szeretnie a szolfézst, de tudnia igen”, jelentette ki Iváncsó József.

És Gergő, aki Józsi bácsi közel négy évtizedes pályája során az első az 5. korcsoportban, ilyen. Megtanulta, tudja, és nagyon bízik a jó eredményben, mert mint mondta, Gergő amin indult, azt megnyerte.

A kupac alján valószínűleg Bozsó található.

Mindkét megyekettes csapatunk győzni tudott

Pljesovszki János a versenyen (Fotó: police.hu)

Egyéniben Pljesovszki János nyerte a polgárőrök versenyét