in

Dankó Margitka betöltötte a 100-at

Dankó Margitka érkezik családja körében a meglepetéspartira.
Dankó Margitka érkezik családja körében a meglepetéspartira. (Fotó: Babák Zoltán)

Facebookon intézett felhívást azok számára Dankó Margit unokája, akiket a nagymamája tanított. Tette ezt azért, mert közeledett Margitka néni 100. születésnapja, és szerette volna meglepni őt.

Így kerültünk kapcsolatba unokájával, Mikolik Ágnessel, aki a vasárnapi jeles dátumhoz közeledve azt vette észre, hogy posztját vagy 160-an osztották tovább, és úgy érezte a Margitka néninek szánt meglepetés neki is meglepetés lesz.

Margitka néni 1923. április 27-én született Dankó János és Szekera Katalin második gyermekeként. Miután édesapját az Inkey-Kákai általános iskolához nevezték ki, úgy nevelkedett, ahogy a tanyasi gyerekek általában. Fiús gyerek volt, fára mászott, ha kellett. A kákai iskola visszatérő helyszíne lett későbbi életének.

A Luther Márton evangélikus tanítóképzőben végzett 1941-ben. Az Árpád dísztermében ismerkedett meg Thury Györggyel, aki kántortanító volt Kondoroson. Összeházasodtak, és Margitka néni Kondoroson kezdett tanítani.

A második világháborúban a családjukat féltve az oroszoktól Salzburgig menekültek, ahol férje kántortanítói állást kapott, de onnan haza tértek Kákára.

Hosszas hívásra 1956. október 1-én beköltöztek Szarvasra, a Vasút utcai pedagóguslakásba. Október 24-én férje hazafias beszédet mondott a községházán, aminek jutalmául a forradalom leverését követően egy hétig börtönbe került, és ismét a kákai iskolában találták magukat. Ott Margitka néni 1-4-ig, férje 5-8-ig tanította a gyerekeket. Nyolc év után férje onnan a középhalmi általános iskolába került iskolaigazgatónak. 1970-ben költöztek a Jókai utcai tanári lakásba. 71 éves koráig napközizett, táborokat vezetett, nagyon szerették a gyerekek, estére sem akartak haza menni.

A vér szerinti családban 16, a tágabb famíliában összesen 20 pedagógus van, de ez várhatóan tovább fog nőni egyik dédunokája által. Több generáción át fordult elő Szarvason és környékén az, hogy a négy tanárgeneráció tanította ugyanazon családok négy generációját.

Négy gyermeke született. 3 élő gyermeke, 6 unokája, 10 dédunokája és 3 ükunokája van. Kati lánya szokta neki mondani, hogy első férjével eddig 22 fővel növelték az ország lakosságát.

Férje 57 évesen meghalt. Papp Laci bácsival 1996-ban régi ismeretség után házasodtak össze. Azóta élnek együtt boldogságban.

100 év ide, 100 év oda, Margitka néni jól van, bár vannak olyan napok, amikor azt mondja lányainak: “Ma egy kicsit öregesen érzem magam”.

Margitka néni április 27-én töltötte be a 100. életévét.

E jeles alkalomból szervezett unokája meglepetéspartit vasárnap délidőre, amin köszöntötték őt gyermekei, rengeteg tanítványa, az egyházak képviselői, valamint eleget tett a meghívásnak Dankó Béla országgyűlési képviselő és Babák Mihály polgármester is.

Margitka néni elmondta, nagyon szerette a gyerekeket és a munkáját. Gyönyörű pályája volt, ami alatt számtalan rossz gyereket megszelídített. Mindenkinek hasonló életet és munkát kívánt, mert ahogy ő ebben megtalálta a boldogságát, úgy mások is meg fogják találni.

Margitka nénit családja egészen este 7-ig ünnepelte.

Bozsó Dévaványa ellen szerzett gólja a 75. percben.

All stars gála a második félidőben Szentandráson

Rengetegen vettek részt a szentandrási fáklyás felvonuláson.

Kellemes időben zajlott az idei fáklyás felvonulás