in ,

Szakkörön sajátították el a gyertyakészítés fortélyait

A féléves szakkör elvégzéséről oklevelet vehettek át a résztvevők.
A féléves szakkör elvégzéséről oklevelet vehettek át a résztvevők. (Fotó: Babák Zoltán)

Közel hat hónapos program zárásaként bemutatták alkotásaikat a gyertyakészítő szakkör résztvevői.

“A két és fél évvel ezelőtt kitört járvány új gondolatot indított el a Nemzeti Művelődési Intézetben. Bezártak a művelődési házak, nem lehetett programokat szervezni, ezért az intézetünk azt gondolta, ha önök nem mehetnek rendezvényre, akkor a intézet megy az önök otthonába”, mondta Hévizi Róbert önkormányzati képviselő, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke ezúttal a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársaként.

Ennek szellemében a 2021-2022-es szezonban 60-nál, egy évvel később 90-nél is több – a kezdetekkor érvényben levő közösségi szabályoknak megfelelő öt főben limitált létszámú hagyományőrző – szakkörük indult, árulta el a program jellemző számait Csibor Márton, az NMI Békés vármegyei igazgatója. Ezeknek a célja a népi kézművesség hagyományainak átörökítése, éltetése volt.

2022. november 6-án volt az első gyertyakészítő foglalkozás. Vasárnaponként ismerkedtek ennek fortélyaival, hogy 20 alkalmon át tökéletesítsék ismereteiket, mert nem is gondolták, mennyiféleképpen lehet elkészíteni a gyertyákat.

Ennek a közel féléves szakkörnek az eredményeiből a Lavender Alapítvány támogatásával mutatták be válogatott darabjaikat készítőik, akik Csibor Mártontól egy, a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet vehettek át.

A Gallicoop UltraBalatonon indult futócsapata.

Újra a Balaton körül a Gallicoop UB Team

Kriska Norbiék (Nagyrét Farm) a második félidőre csak négy mezőnyjátékossal tudtak kiállni.

Elrajtolt a Nyári Kupa 2023