in ,

A férfilélek titkai

Boronyák Gergely és Timkó János Molnár János gitárjátékát hallgatja Bíró Gyula Repedések című kötetének felolvasószínházba oltott könyvbemutatóján.
Boronyák Gergely és Timkó János Molnár János gitárjátékát hallgatja Bíró Gyula Repedések című kötetének felolvasószínházba oltott könyvbemutatóján. (Fotó: Babák Zoltán)

Vasárnap délután újra Felolvasószínházat láthattak az érdeklődő nézők a Cervinus Teátrum kamaratermében, ami azért volt rendhagyó, mert bár kortárs író művét olvasták fel a színművészek, de Dósa Zsuzsa rendező úgy konferálta fel, hogy szarvasi alkotók működnek közre, hiszen a szarvasi Bíró Gyula írását olvassa fel két szarvasi színművész, Boronyák Gergely és Timkó János, és szarvasi a közreműködő Molnár János zenetanár, aki gitárjátékával a szöveghez illő zenéket válogatott a novellák közötti szünetben. Rendhagyó volt abban is, hogy könyvbemutató is volt, hiszen 2023-ban jelent meg Bíró Gyula Repedések című kötete. Dósa Zsuzsa ismét olyan művet választott, amely érzelemmel töltötte meg a kamaraterem nézőterét.

Jelen sorok írójának egy februári könyvvásárlás alkalmával hívták fel a figyelmét a kicsi, sötétszürke könyvre, amelyet Bíró Gyula írt, és borítóján Potyók Tamás festőművész alkotása látható. A könyvben az írások között a festőművész több festménye látható. Ami első látásra feltűnik, az az igényesség, amely a könyvet jellemzi, hiszen műalkotássokkal illusztrált könyv nem mindennap jelenik meg. A cím is felkeltette az érdeklődésemet: Repedések.

Szeretem a könnyeidet.
Fájdalommal telik.
Szeretem a fájdalmad.
Édes-keserű könnyekkel. Vagyok. Tele.

A könyv ajánlása

Az első novella elolvasása után becsuktam a könyvet, annyira mellbevágott az őszinteség, a férfilélek kitárulkozása, hogy mégis mennyire egyszerűen, természetesen meséli el a történetet. Ez az érzés a további írások olvasása estében is megmaradt bennem. Talán egy férfinek kéne írni a könyvről, a felolvasószínházról, hiszen férfi „meséket” hallottunk, férfiaktól, a nőkhöz fűződő viszonyaikról, mert biztosan más szemüvegen keresztül olvasta, látta a történeteket. A rendező, dramaturg azonban Dósa Zsuzsa volt, de Zsuzsáról tudom, a férfilelket nagyon jól ismeri, hiszen rendezései során alaposan felkészül a szereplői lelkéből is.

Amit kevesen tudnak – ezt Bíró Gyula is említette az este végén –, a felolvasószínház indulásakor 2014 februárjában az első felolvasó színház is Bíró Gyula nevéhez kapcsolódik: Játsszunk most, életet! címmel, akkor Benkő Géza olvasott fel írásaiból. Vasárnap az 55. felolvasószínház részesei lehettünk, Bíró Gyula ismét visszatért íróként, ezúttal két karizmatikus színművészt választott Boronyák Gergelyt, aki a prózák, versek királya és Timkó Jánost, aki hangjával, színpadi jelenlétével a színpad királya.

A két színművész sorban olvasta a novellákat. Érdekes, hogy Gergő és János mennyire más hangulatot tudott teremteni, és mennyire más érzetet keltett bennem, mint amikor olvastam. Férfiak gondolatai, érzései, a lelkük, az őszinteségük, mi másról, mint a nőről. Az előszóban olvasható egy gondolat: „Beléd hasít a szerelem lehetőségének fájdalmas-jóleső érzése…álarc nélkül kilépni a fénybe, nyers és szédítő mivoltában élvezni… belefürdeni a ragyogásba.”

Ambivalens érzések kavarognak bennem, mert túl intim történeteket olvastam, láttam (hallottam) mert, mint mindig, a felolvasószínház valóságot teremt, a leírt, elhangzott szavak, megfontolt, komoly, gondolatok, néha igazán bölcs mondatok életre keltek, de túl a szavak erején, hordozzák az érzéseket. És ezt tartom nagy érdemnek, hogy érzéseket közvetít a könyv, ezért tetszett. A színházban minden valóságosabb, hiszen két karizmatikus színész tolmácsolta Bíró Gyula leírt mondatait, mindketten a saját érzéseiket, saját lényüket tették bele az előadásba, Gergő és János más-más hangulatot teremtett, mutatott meg. Molnár János zeneválasztása tökéletes, mert a novellák közötti gitárzene oldotta a szöveg feszességét.

Az előadás végén Bíró Gyula tisztázta, nem róla szól a könyv, de hall történeteket, amelyek írásra késztették. Ígéret hangzott el arra is, hogy Bíró Gyulának vannak vidámabb írásai is, ez is felolvasásra kerül valamikor, és arra is, hogy lesz még könyvbemutató a Felolvasószínházban.

„Megismertem a szépséget,
amely számomra tiltott gyümölcs.
Íze felejthetetlen…”

Három sor a könyv hátuljáról

Olvassák el Bíró Gyula Repedések című kötetét!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Kriska Norbiék (Nagyrét Farm) a második félidőre csak négy mezőnyjátékossal tudtak kiállni.

Elrajtolt a Nyári Kupa 2023

A "04 az Életért" Alapítvány Oxylog 3000 Plus lélegeztető készüléket vásárolta az adó 1 százalékokból, illetve felajánlásokból.

Adó 1 százalékokból, illetve támogatásokból került új lélegeztető az esetkocsiba