in ,

Fele kék, fele zöld, lurkóké ez a Föld! Lurkó-nap Gyakorlósan.

Idén is követtük a hagyományainkat, mi szerint a Gyakorlóoviban a Lurkó-nap délelőttje mindig valamilyen tematikus játékkal telik. Örökös Zöld Óvodaként szívügyünk a környezeti nevelés, becsempésztük hát ebbe a napba is. Világkörüli útra indultak kicsik és nagyok, hogy bejárják az öt kontinenst és izgalmas kihívásokkal nézzenek szembe. Az Iszkiri együttes: Fele kék, fele zöld dalát választottuk indulónak és természetesen mindannyian ennek megfelelően öltöztünk és dekoráltunk.

Ausztráliában kengurukat ugráltattunk erszényben és egyensúlyozva segítettük át őket a nagy vízen. A szennyezett óceánból mágnes segítségével horgásztuk ki a hulladékokat. Sikerült egy óriás Föld puzzlet kiraknunk, ezen meg is kerestük a kontinenst.

Amerikában a baseballtudásunkat próbálhattuk ki, illetve bálnavadászaton is részt vehettünk. A kontinensek árnyképeinek helyét is megtaláltuk, és beillesztettük a Föld hiányzó részeibe

Ázsiában Gésa kisasszony kérte a segítségünket, mivel a Császárt várta, aki parancsba adta neki, hogy építesse meg a kínai nagyfalat. Makett alapján kellett leutánoznunk, megépítenünk ezt az impozáns építményt, miközben a konyhában rizsgolyót készítettünk pálcika segítségével a vendégfogadására.

Európában magyar népi játékokat ismerhettünk meg, és tehettük próbára ügyességünket. A pányvázás során a körbe forgatott kötelet kellett átugranunk, míg a csülközésnél a középen álló farönköt fél méteres botokkal céloztuk meg, és igyekeztük azt eltalálni, a kanászos játéknál pedig, botokkal középen körbe járva, 6.-ig való számolás után igyekeztünk gyorsan beszaladni a külső körökbe

Afrikában apró pálmafák vártak, amelyeket szívószállal felszippantva „ültettünk” el egyik helyről a másikra. A piramisokat is megjártuk, miután a felrajzolt motívumokon végig lépegettünk szorosan fogva a társunk kezét, de továbbra se engedtük el a párunk kezét, ahhoz, hogy át tudjuk vinni a színes  lufikat a széksorok fölött.

A jutalom egyik állomáson sem maradt el, a csapatok színes matricákat kaptak a menetleveleikre. A játék végén újra összegyűltünk a Föld körül, ahol megkapták a jól megérdemelt, a nap tematikájához illeszkedő süteményeiket.

Kis pihenő után a délután már a szülőkkel és az iskolásokkal kiegészülve folytatódott az udvaron. Hatalmas ugrálóvárak, csillámtetoválás, „egy perc és nyersz” játékok, nép játékok, óriásbuborék, természetismereti játékok színes kavalkádja várta az érdeklődőket. A Süni bábszínházban nagyokat kacagtak a Kiskakas gyémánt félkrajcárja mesén. A leendő óvodásokat pedig játszókuckó várta. A játékból kicsit megpihenve jólesett a hot-dog és a hűsítő jégkrém. Jó volt látni, hogy a nap végére is maradt energia: Molnár Orsi koncertjén együtt ropták kicsik és nagyok, anyuk és apuk.

Kora este pedig kék és zöld gyakorlós lufikkal indultak hazafelé a fáradhatatlan lurkók. Mert Lurkó-napon is jó Gyakorlósnak lenni!

Fabóné Nagy Andrea és Szalbotné Kovács Mária programfelelősök

Dr. Hanyecz Katalin Pro Natura Díjat vehetett át Nagy István agrárminisztertől.

Pro Natura Díjat vehetett át dr. Hanyecz Katalin

Fordítani tudtak a ványai ifik a csűdiek ellen