in ,

Bemutatót tartottak a hegybányai solymászok

A hegybányai solymászok tartottak bemutatót a Szarvasi Vízi Színházban a Barátságunk pilléreit építjük projekt hetében. (Fotó: Babák Zoltán)

A találkozó az előző évek sikeres projektjeinek folytatása, melynek címe: Barátságunk pilléreit építjük. Ennek keretében megismerhettük Szlovákia, Horvátország és Csehország egy-egy iskoláját, melyeket 2023. április 28. és április 30. között vendégül láttunk Szarvason. Együttműködésünket 2017-ben a kölcsönös együttműködésről szóló szerződés ünnepélyes aláírásával kezdtük.

Testvériskolánk a selmeci hegyek szívében, Hegybányán található, nevét a hegybányai születésű Maximilian Hellről kapta. Az egész világon ez az egyetlen általános iskola, ahol a solymászatot kötelező tantárgyként tanítják. A tanulók oktatásának középpontjában az éghajlatváltozás, a természeti környezet reális felfogása áll. A solymászat nemcsak a vadászat ősi formájára oktatja a tanulókat betanított ragadozómadarak segítségével, hanem felelősségre, kölcsönös tiszteletre, alázatra, toleranciára és türelemre is. Gyönyörű ragadozómadarakat, baglyokat, szemüveges kajmánokat – krokodilokat, egzotikus madarakat, zöld leguánokat, majmokat – tamarinokat és díszhalakat is tenyésztenek. Az órákat lótenyésztéssel és lovaglással is gazdagítják, ahol a gyerekek elsajátítják a lógondozást és a lovaglás alapelemeit.

A Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium meghívására a hegybányai solymászok városunk lakóinak is bemutatkoztak a Vízi Színházban. A rendezvény nyilvános és ingyenes volt minden érdeklődő számára. A kiképzett ragadozómadarak bemutatása, izgalmas előadása mindenkit lenyűgözött. Az érzés leírhatatlan volt, amikor a ragadozómadarak közvetlenül a nézők feje fölött repültek el. Néhányan éltek a lehetőséggel, hogy sassal a karjukon fotózkodjanak, megtapasztalva ezzel a ragadozó közelségét és súlyát. A program nagy sikert aratott, amit a szarvasiak nagy számú részvétele is bizonyított.

Szombaton, egy év után újra találkoztak iskoláink hagyományos focitornánkon, melynek házigazdája ezúttal a szarvasi Szlovák Általános Iskola volt. Csehországból Braňany általános iskolája, Horvátországból Josipovac Punitovački, Szlovákiából hegybányai Maximilián Hella általános iskola, Békéscsabáról a Szlovák általános iskola és a csabacsűdi általános iskola fogadták el a meghívást. Ennyi év után már ismerős barátként köszöntöttük egymást.

A futballtorna a szomszédos Csabacsűd község sportpályáján zajlott. Az időjárás kegyes volt hozzánk, félelmünk ellenére sem esett az eső. Az 5.-6. a helyért a békéscsabai fiúk és a csabacsűdi gyerekek játszottak. A hazaiak győztek, így az 5., míg a csabaiak a 6. helyet szerezték meg. Braňany és a Szlovák játékosai a 3. helyért játszottak. A cseh vendégek jobbak voltak és 3. helyezést értek el. A döntőbe Horvátország és Szlovákia csapatai jutottak tovább. Nagyon aktív mérkőzésen végül a horvátok nyertek. Jutalomként minden csapat kupát kapott, az első három helyezett érmet is. Elismerésben részesült még a torna gólkirálya, a cseh Michal Soldan és a legaktívabb kapus, a szarvasi Kugyela Kristóf. Ebédre bográcsban főtt gulyáslevest, illetve házi süteményeket ehettek a résztvevők, amelyet iskolánk ebédlőjében fogyasztottak el. Délután a Körös-Maros Nemzeti Park Látogatóközpontjába és mini állatkertjébe látogattak a vendégek. Este az iskolában az udvari kemencét is befűtöttük a vendégek tiszteletére, és krumplit, hurkát és kolbászt sütöttünk benne. Vacsora után pedig kicsik és nagyok kipróbálhatták a szabadulószobákat.

Vasárnap délelőtt reggeli után elköszöntek egymástól a házigazdák és a vendégek. Minden csapat boldogan és élményekkel gazdagon tért haza.

Wéberné Hanzó Teréz és Alena Kosc

Megérkezett Munkácsy Mihály első félszáz képe a Tessedik Sámuel Múzeumba.

Munkácsy megérkezett Szarvasra

Fotó: Pintér Vince/BMKIK

Gyakorlati oktató képzés a kamaránál