in ,

Munkácsy megérkezett Szarvasra

Megérkezett Munkácsy Mihály első félszáz képe a Tessedik Sámuel Múzeumba.
Megérkezett Munkácsy Mihály első félszáz képe a Tessedik Sámuel Múzeumba. (Fotó: Babák Zoltán)

Június 3-án nyit a Munkácsy MOST, minden bizonnyal Szarvas történelmének legnagyobb szabású kiállítása, ami szeptember 10-ig lesz látogatható úgy, hogy félidőben kicserélik a képek felét, így a három hónap alatt összesen mintegy 75 alkotás fordul meg a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Az első félidő képei megérkeztek. A kiállítás kurátora, Boros Judit művészettörténész szakmai utasításai mellett kerülnek a képek – egyelőre – az elképzelt helyük alá.

A kiállítás összeállítására vonatkozó kérdésünkre Boros Judit elmondta, Munkácsy nem tematikusan festett. Festményein gazdag látványvilággal örökít meg hétköznapi jeleneteket. Művészetével kapcsolatban szeretik kiemelni a magyarságát kifejező festményeket, de ezek csak a korai képeiben érhetők nyomon, később már csak nagyon szórványosan.

Aki ellátogat a kiállításra, kalauzként fogadja meg Boros Judit egy mondatát:

“Nem az a lényeg, hogy mit csinálnak a festményen megjelenő személyek, hanem a látvány, a zöldek, a fehérek, a pirosak, a sárgák, és az, hogy ezeket hogyan, milyen részlet gazdagon kombinálja Munkácsy”.

A kiállítás június 3-án, szombaton 10 órakor nyitja meg kapuit a nagyközönség számára.

Ugyanezen a napon 10 és 15 órától Rómer Ilona festőművész szubjektív tárlatvezetésével lehet megtekinteni a Munkácsy MOST első 50 alkotását.

A Körös-Maros Nemzeti Park Nagy István agrárminiszter által 2023-ban díjazott munkatársai: Szél Antal István, Vizes Tibor és Tóth Imre.

Miniszteri elismerésben részesült a Körös-Maros Nemzeti Park három munkatársa

A hegybányai solymászok tartottak bemutatót a Szarvasi Vízi Színházban a Barátságunk pilléreit építjük projekt hetében.

Bemutatót tartottak a hegybányai solymászok