in ,

Csodagyártás nem gyártósoron

2023. május 25-én ragyogó napsütésben érkeztek a Gyakorlós fellépők a Cevinus Teátrum nagytermét megtöltve, izgatottan készülve a számtalan művészeti produkcióra. A Művészetek Délutánja az a program, amely bemutatja azt a tehetséggondozó pedagógiai munkát, ami meghatározza az intézmény mindennapjait. Minden nappal közelebb a nyári szünethez… Örömteli és bizakodó a hangulat, az egyik legcsodálatosabb rendezvényen, a GFE Gyakorlóintézményének Művészetek Délutánján.

Örömbe pácolt hangulat, fantázia, flow-élmény… Valamit azért teszünk, mert kikívánkozik belőlünk, mert bepillantást engedünk legbensőbb és legemberibb világunkba. Katartikus pillanatok. Egyediség, személyesség, összehangoltság, összpontosítás, erőfeszítés, és ami a legfontosabb, az átélt alkotás öröme, a csodavarázslás. Ilyenkor nemcsak a szülők, nagyszülők, de mi magunk, pedagógusok is fátyolos tekintettel csodáljuk a gyermekeinket, a bennük rejlő, a felszínre hozott tehetségüket, szeretnivalóságukat.

Ezen az esten dübörgött a tánc, a Szilver Művészeti Alapiskolával közös tizenkét év csodálatos társastáncai. Jó azt látni, hogy hogyan lesz a kötelező tanítási órából számtalan bajnokság és diákolimpia versenytáncosai… De talán még fontosabb, hogy nincs olyan Gyakorlós, aki a társastánc alapjaival ne ismerkedne meg, és ennek a tudásnak birtokába nem is jönnek zavarba, ha fölcsendül a zene. Az ovisok esernyős, esőváró színkavalkádja, Adina, Gerda, Zorka és Oszika hip-hop mozdulatai, Lara és Csenge ámulatba ejtő tánca… Akrobatika, szórakoztatás, kifinomultság. És akkor Jancsika – akinek nekünk Csani – odacsapta azt a legényest a szilágysági táncban. És jöttek az osztályprodukciók, a vizsgatáncok, benne temperamentum, kifinomultság, és bájos gyermekiség. A felső tagozatosok show táncai, a Broadway aranykorából, a Wednesday karakterének népes csapata, vagy a könnyed szórakoztató mesejelenetek lánca, és a minden kedélyt megborzoló közönségsiker, a Vámpírok bálja. És jöttek a hangszeres és ének zeneszámok. Az iskola arany minősített kórusával, a fúvósok és billentyűsök zeneszeretetét bemutató előadása, ahogy Anna furulyán, Iringó fuvolán, Balázs szaxofonon, Máté klarinéton, és a Bogi-Sára páros négykézzel a zongora billentyűin… Kell a vers, kellenek a tiszta hangzatok, így jött Petőfi Marcitól és Iringótól, de Simonyi Imre is bekukkantott Bogi jóvoltából. Ha már művészet, akkor fessünk, és ha már festettünk, akkor ajándékozzuk meg a vendégeket. Öt kis Gyakorlós gyönyörű alkotása került kisorsolásra az esten, és láthattuk azokat a gyönyörű alkotásokat, amelyek a színpadot és az előtereket díszítették, mind a Gyakorlóba járó egy-egy „varázsecset” mozgató kis kéz munkája által. A két és fél óra elröpült, a katarzis, a csúcspont a nyolcadik osztályosok elköszönő keringője, és a barackfácska mindent betöltő harsánysága adta a csodagyártó Gyakorló nem gyártó soron készült lélek-finomságait, tehetség és szeretetmorzsáit.

Bogi és Iringó, na meg az egyéb műsorközlő asszisztens be-becsöppentett egy-egy bölcsességmorzsát, közel hozva a pedagógia lényegét, a lélektől lélekig áramoltatás művészetét.

R.M.

Fotó: Somogyi Martin

Hazai pályán is bemutatkozott a Csabacsűdi GyLSE

Dankó Béla Békésszentandráson a nemzeti összetartozás napján 2023. június 4-én.

Dankó Béla: Minden magyar felelős minden magyarért