in

Dankó Béla: Minden magyar felelős minden magyarért

Dankó Béla Békésszentandráson a nemzeti összetartozás napján 2023. június 4-én.
Dankó Béla Békésszentandráson a nemzeti összetartozás napján 2023. június 4-én. (Fotó: Babák Zoltán)

A Himnusz közös eléneklését követően Reményik Sándor Három szín című versét Juhász Gergő adta elő Békésszentandráson, a trianoni megemlékezés kezdetén.

“Aki igazán magyarnak érzi magát, aki szívből szereti hazáját és szülőföldjét, annak ma is, holnap is, és egész életében fájni fog, amit csak így hívunk, Trianon”, kezdte megemlékező beszédét a nap szónoka, Dankó Béla.

“Trianon egyetlen szó, egyetlen történelmi esemény, néhány aláírás egy dokumentumon, nekünk Magyaroknak mégis egy el nem fogadható, fel nem dolgozható tragédia, amelynek sebei mindmáig fájnak, sosem gyógyulnak be. Együtt kell vele élniük, mert kényszerből ugyan, de megtanultunk vele együtt élni”, mondta országgyűlési képviselőnk.

Beszédének további részében összegezte a 13 éve kormányzó pártszövetség nemzetegyesítés körében tett intézkedéseit. Szégyenletesnek nevezte a 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredményét, illetve az ezt előidéző pártok akkori és mostani ténykedését.

Országgyűlési képviselőként és magánemberként is igyekszik megtenni mindent azért, hogy az országhatáron kívül rekedt magyarok “joggal érezhessék, hogy ide tartoznak, vagy ahogy az Ismerős arcok fogalmaz Nélküled című számában: egy vérből valók vagyunk”, fogalmazott. “Hiszem, hogy erőnk az összetartozásban és hitünkben van. Ez adhatott erőt és alapot ahhoz, hogy június 4-ből, az ország darabokra szakításának gyásznapjából a nemzeti összetartozás napja lehessen.”

Kitért napjaink háborús, és az ezzel összefüggő bel- és külpolitikai helyzetre.

Minden magyar felelős minden magyarért!” fogalmazta meg e nap legfontosabb üzenetét beszédének végén Dankó Béla.

A megemlékezést az anyaországot, illetve az elszakított országrészeket jelképező emlékmű megkoszorúzása, illetve a Székely himnusz zárta.

Csodagyártás nem gyártósoron

Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke mond beszédet a történelmi Magyarország közepénél 2023. június 4-én.

Babák Mihály: Felejteni nem szabad!