in ,

Bíróklub Író Gyulával a kastélyparkban

Repedések között Repedésekről Bíró Gyulával.
Repedések között Repedésekről Bíró Gyulával. (Fotó: Babák Zoltán)

Miután a Tessedik Sámuel Múzeumot Munkácsy huszáros rohammal bevette, így a szezonzáró Íróklubnak új helyszínt keresett és talált Várnai Réka, a sorozat szervezője. Az Íróklub piknik a Körös-partján Romulus és Rémus szobra felett, a Bolza-kastélyban kapott helyet, ahol a főfogás ezúttal Bíró Gyula volt, illetve írásaiból felolvasott Litauszki Gábor.

A csodálatos panoráma nyújtotta élvezetből egyedül a szúnyogok étvágya tudott levonni, illetve az, hogy az Inter és a Manchester City már bemelegített.

Bíró Gyula beszélgetőtársa – az Íróklubok immár állandónak tekinthető háziasszonya, – Bődi Etelka volt. Témája az író legújabb kötete, a Repedések. Ha az építészetről szólna Bíró Gyula könyve, a címhez stílszerűbb hátteret aligha lehetett volna találni a Bolza-kastélynál. De az írás nem ezekről a repedésekről szól.

Bíró Gyula könyve nagyot ment már Szarvason. Alig néhány hete a Cervinus Teátrum két színésze, Boronyák Gergely és Timkó László olvasott fel belőle, illetve pénteken a Városi Könyvtárban bemutatott utóbbi évben kiadott öt szarvasi kötődésű könyv között volt.

Bődi Eti ezúttal a Bősze Ádámnál bevezetett, majd Péterffy Borinál is bevált fogással élt, vendégeinek művészete helyett az embert igyekezett hallgatósága előtt képbe helyezni. Szó esett a szarvasi diákévekről, majd a Szarvastól való tartózkodás tizenévéről, illetve a Szarvasra való visszatalálásról, és az azóta tartó szarvasi létről.

És természetesen a Repedésekről, aminek során megnyugtató választ adott arra, hogy a monogram-egybeesések véletlenek-e, azaz a könyv alapját saját élmények képezték, vagy fantázia szüleményei.

Székely Csanádnak nem volt egyszerű feladata, Virág Imre vigyázott rá, plusz érkezik Bozsó László.

Lezárult a megye kettes bajnokság is

Jön a JóPálya első etapja