in ,

Olasz dalok csendültek fel a kissé hűvös éjszakában

Nádra Kitti (Lucia) és Szász Borisz (Luigi del Soro)
Nádra Kitti (Lucia) és Szász Borisz (Luigi del Soro) (Fotó: Babák Zoltán)

A Szarvasi Vízi Színház hivatalos nyitó előadását, Vajda Katalin Anconai szerelmesek című zenés komédiáját, Halasi Imre rendezésében a Békéscsabai Jókai Színház előadásában láthatták a nézők. A hallássérült nézőket Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács segítette, aki egyszemélyben „játszotta el” az előadást. (Élmény látni!)

Az alaptörténet szerint Tomao (Bartus Gyula) tehetős, már nem éppen fiatal férfi egy csendes olasz kisvárosban él lányával, Luciával (Nádra Kitti) és házvezetőnőjével, Dorinával (Nagy Erika). Tomao nem veti meg a hölgyek társaságát, szerelemre vágyik és éppen a szomszéd panzióban lakó magyar lányt, Viktóriát (Király M. Alexandra) szemeli ki, akibe beleszeret. De Viktória Giovanni (Csomós Lajos) után jött, akivel Debrecenben találkozott, és szerelmük gyümölcse már útban van. Giovanni, aki cukrászdát üzemeltet – bár kávét főzni képtelen –, Luciát szeretné feleségül venni, hogy megvalósuljon az álma, egy étterem. Lucia, Luigi del Sorot (Szász Borisz), a vándormuzsikust szereti. Betoppan Lucrezio (Puskás Dániel), aki nagyon gazdag, nagyon részeg és nagyon szerelmes, de úgy tudja, hogy szerelme, Drusilla (Csonka Dóra) meghalt, míg ő a tengereket járta, de elveszett testvérét is keresi. Drusilla közben hazaérkezeik testvéréhez, Giovannihoz szerelmi bánatában, hiszen Lucrezio elhagyta. Még nem beszéltem Agnese-ről (Veselényi Orsolya), aki a szomszéd panzió tulajdonosa.

Dübörög a hetvenes évek olasz zenéje és minden nézőnek jár a keze, lába, közben mosolyog, hiszen ez egy vígjáték, andalító olasz dalokkal fűszerezve. A színészek minden tudásukkal, szeretetükkel, könnyedén, lazán játszanak, a nézői visszajelzések pedig látványosak, hiszen minden dalt taps kísér.

Bartus Gyula zseniális Tomao. Hiszem, hogy az a színészet lényege, hogy egyszer drámai szerepeket játszik egy színész, máskor pedig hősszerelmest, s mi nézők mindkettőnek hiszünk! Bartus Gyula az elmúlt évadban az Országúton faragatlan, erőszakos, de a darab végénre érző emberré váló Zampanoját és az Anconai szerelmesek Tomaoját is ugyanazzal a kiváló színészi játékkal, briliánsan alakította. Ritka élmény énekelni hallani, de ebben is nagyon jó!

Nagy Erika most is tökéletes a színpadon, hiteles alakítást nyújtott. A szerelmes, de szabadszájú Dorina alakja kedves szín az előadásban, ahogy Csomós Lajos Giovannija is nagyon szerethető alak. Drusilla határozottsága billenti helyre testvérét. Csonka Dóra hangja, játéka mindig elbűvöl. Alakítása álszerzetesként is nagyon jó, itt a hangjával is játszott, de az esendő nő szerepében is remekelt. Szerelmét, az elegáns Lucrezio-t Puskás Dániel alakította, akinek alkalma volt részeget, szerelmest és megtalált testvérének örülő, de esendő férfit is megformálni. Minden szerepben tökéletes, kidolgozott alakítást nyújtott.

A két fiatal szerelmest, Luciát és Luigit Nádra Kitti és Szász Borisz alakította. Kittinek is több jellemet kellett megformálni, hiszen az apai akarat ellen tennie kellett valamit, ezért „bolonddá” kellett válnia egy kis időre. Lucia is és Luigi is dadog, ezt sem volt könnyű alakítani, de egymással soha nem akadozott a beszélgetés. Kitti és Borisz is tökéletesen hozták a rájuk bízott szerepet. Veselényi Orsolya egy vidám, szabadszájú panziósnőt vitt színpadra, szerethető alakítást mutatott meg a közönségnek. Király M. Alexandra Viktória személyében igazi naiv lányt játszott, aki elutazik az ismeretlenbe, hogy apja legyen gyermekének. Bár nem érti a nyelvet, de célja van, amit sikerül megvalósítani. Kedves színfoltja volt az előadásnak.

Négy táncos segített a hangulat megteremtésében, vidám perceket okoztak a nézőknek.

A darab díszleteit Egyed Zoltán, a jelmezeket Kiss Kata álmodta meg. Korrepetitor Rázga Áron, koreográfus Kerekes Judit.

A  közönség nagy ovációval köszönte meg a színészek játékát, a tapsrend közben a már hagyományos tűzijáték sem maradt el.

Jó kezdet!

Galambos Edit

P.S.

Csonka Dóra kapta a Jókai Színház évadzáró eseményén a Gálfy-gyűrű díjat, amit Felkai Eszter adott át számára. Szeretettel gratulálok a NEWJSÁG és a magam nevében Dórinak!

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője, Babák Mihály polgármester, Várnai Réka, a kiállítás kommunikációs koordinátora és Roszik Zoltán múzeumigazgató.

Munkácsy MOST és az elkövetkezendő hetekben

Csicsely Dávid (Lesz ami lesz) és Magyar Martin (Gólgyártók).

Felborulóban a világ rendje