in ,

Elballagtak a „főtérisek”

„A holnapoknak minden kulcsa két kezedben van.”

Virágdíszbe öltöztetett iskolakapu, messziről is jól látható évszámok: 2015-2023. Megint búcsút intünk nyolc esztendőnek, és útra bocsátjuk végzős diákjainkat. Évről évre szorgos kezek teszik ünnepivé az iskolát, hogy az utolsó nap pillanatai szép emlékként maradjanak meg a ballagók számára. Mielőtt a nyolcadikosok végigjárták az iskola folyosóit a diáktársak és a pedagógusok sorfala között, a hetedikesek köszöntek el tőlük a tanteremben. Útravalónak versrészleteket olvastak fel, és Seneca ókori filozófus tanácsait idézték. A címben szereplő Adamis Anna-mondat üzenetként került a feldíszített táblára. Megszólalt a csengő, felcsendültek az ismert dallamok, felkerült a tarisznya … A díszteremben szüleik és tanáraik várták a búcsúzó diákokat.

A Himnusz elhangzása után Mócz Milán nyitotta meg az ünnepi műsort Jobbágy Károly: Az elhagyott repülőtér című versének részletével, majd az énekkar 8.-os tagjai Ákos Ilyenek voltunk című dalát adták elő. A továbbiakban minden ballagó diák elköszönt egy-egy vers vagy dalszöveg alkalomhoz illő soraival. Az osztály nevében Balogh Laura köszönte meg a pedagógusok munkáját, gondolatait egy Dan Rather-idézettel zárta: „Az álom egy tanárral kezdődik, aki hisz benned, aki rángat és lök, és a következő lépcsőig vezet, néha megbökdösve egy éles bottal, amit úgy hívnak, hogy igazság”. Ezután felcsendült Koncz Zsuzsa: Köszönöm című dala, ami alatt a gyerekek átadták az ajándékokat tanáraiknak. A szülőknek Balogh Gusztáv tolmácsolta a köszönő szavakat, majd Dancs Annamari: Édesanyám című dalára egy-egy szál virágot nyújtottak át.

Az osztályfőnök, Sándor Márta meglepetést készített, kivetítéssel idézte meg az eltelt évek emlékeit. A megható pillanatok után a zászlóátadás következett, majd a műsor zárásaként az énekkar Petőné Babinszky Ágnes vezényletével az Álomvilág című dallal köszönt el a nyolcadikosoktól.

Ezután Rejtő Csaba igazgató úr köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte, hogy az osztály aktív részese volt az iskolaközösség mindennapjainak, a sport terén is példát mutattak az alsóbb évfolyamoknak. Megköszönte a szülőknek, hogy gyermekeiket iskolánkra bízták.

Az ünnepség záró részében került sor a jutalmazásokra. Először a Tehetség és Siker Alapítvány elismeréseit adta át Rejtő Csaba és Fodor Marianna, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A ballagó tanulók alsós és felsős diákként is rendszeresen szerepeltek ünnepi műsorokban, iskolai rendezvényeken, többen tagjai voltak az énekkarnak. Köszönetképpen valamennyien egy-egy könyvet, oklevelet és utalványt vehettek át.

Ezen felül Balogh Laura példamutató szorgalmáért és magatartásáért részesült jutalomban. Az idei tanévben ő kapta meg Szarvas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Legjobb Roma Tanulója díját, melyet Romhányi Tiborné elnökasszony adott át, illetve átvette dr. Sonkolyné Bagi Katalin, iskolánk volt tanára és az alapítvány kuratóriumának volt tagja személyes ajándékát is.

Gyulai Mihály Dominik rendszeresen vett részt rajzpályázatokon is, az idei tanévben a KRESZ rajzpályázat egyik különdíjasa lett, felkészítő pedagógusa: Buzás Mihály. A 2021-es tanévben a Bendegúz Tudásbajnokság természetismereti tanulmányi verseny megyei fordulójában 4. helyezést ért el, amire Szuhajné Elefánty Mária tanárnő készítette fel.

Huszák Krisztián az idei tanévben az Agrár Kamara Békés vármegyei Igazgatósága által meghirdetett „Magyarok Kenyere” című rajzpályázatán 1. helyezést ért el, amiért a kamara oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmazta, és megkapta Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere ajándékát is. Felkészítője volt: Buzás Mihály

Mócz Milán Márk jó tanulmányi eredményéért, magatartásáért és szorgalmáért kapott elismerést és a Polgármester úr ajándékát. Kiemelkedő résztvevője volt az ünnepi műsoroknak, városi olvasó versenyeknek, amelyekre Jani Erzsébet készítette fel. A diákolimpia körzeti atlétika versenyén IV. korcsoportban távolugrásban 1., míg a 100 méteres futás versenyszámban 3. helyezést ért el. Felkészítője: Szuhajné Elefánty Mária.

Oklevelet és ezüstérmet vehettek át a IV. korcsoportos labdarúgó csapat tagjai az idei tanévben elért 2. helyezésükért. A csapat tagjai: Balogh Gusztáv, Bankó Martin, Gyulai Mihály, Sánta Patrik és Mócz Milán, aki megszerezte „Az év gólkirálya” címet, amiért külön oklevéllel, aranyérmmel és egy névre szóló kupával díjazták. A csapat felkészítője: Bátor György és Pisont András.

A Piránó Roma Kulturális Egyesület személyes ajándékát kapta Nagy Mercédesz és Bankó Martin, az iskolai közösségben vállalt aktív tevékenységéért. A jutalmat Pisont András adta át.

Az ünnepség zárásaként két kolléganőt köszöntöttünk nyugdíjba vonulásuk alkalmából. Szabó Szilvia és Zakar Erika Pedagógus Szolgálatért Emlékérmet vehetett át, amit Pintér Sándor belügyminiszter adományozott.

Ezután a nyolcadikosok magukhoz ölelték a virágcsokrokat, és elindultak, utoljára összekapaszkodva, hogy a tantermükben még megköszönjék az osztályfőnökök, Sándor Márta és Buzás Mihály munkáját; majd átvegyék a bizonyítványt.

A „Főtéri” Pam Brown szavaival kíván további sok sikert volt tanítványainak: „Vitorlád dagassza jó szél, hajódat sodorja kedvező áramlat. Térképed legyen pontos, a tenger kegyes hozzád, s az idő tiszta, hogy jó erőben biztos kikötőbe fuss be.”

Rejtő Csaba igazgató

Ismét fogadj örökbe!

Bősze Ádám szubjektív tárlatvezetése zárta a MUZÉJ 2023-at Szarvason.

Bősze Ádám very szubjektív tárlatvezetése zárta a MuZéj 2023-at Szarvason