in ,

Tisztelet a lónak és az embernek

A Nemzeti Lovas Színház Koltay Gergely – Szűts István Honfoglalás című rockoperáját mutatta be a Szarvasi Vízi Színház színpadán
A Nemzeti Lovas Színház Koltay Gergely – Szűts István Honfoglalás című rockoperáját mutatta be a Szarvasi Vízi Színház színpadán. (Fotó: Babák Zoltán)

Július 7-én a Nemzeti Lovas Színház mutatta be Koltay Gergely – Szűts István Honfoglalás című rockoperáját a Szarvasi Vízi Színház színpadán.

Pintér Tibor rendező társulata négy gyönyörű és okos lóval érkezett a lovak számára nem ideális színpadra, és csodát művelt velük. Az állatok nagyon fegyelmezettek voltak és alkalmazkodtak a jóval kisebb térhez, mint amiben eddig mozogtak.

A fellépő művészek mindent megtettek, hogy lovakkal vagy lovak nélkül is teljes élményt adjanak a nézőknek. Talán ez a lelkesedésük, hitük adta a pluszt a produkcióhoz. A közönség megbabonázva figyelte az ősi történetet: Árpád útkeresését, vívódását, felelősségvállalását, amelyben a szerelem, a fájdalom, a fiatal fiú elvesztése és egy új élet születése is megjelenítésre került. A harci jelenetekben Táltos és a Sámán erejét, útmutatását is megismerhettük.

Táltos (Mohácsi Márk), Árpád (Pintér Tibor), Huba (Bencze Sándor), Kond (Goffart Rókus), Tas (Aradi Zsolt/Vass Bálint), Ond (Gazdik Dávid), Előd (Fáy Péter), Tétény (Kasza Levente), Réka (Weiszt Mercédesz), Hajnal (Bányavölgyi Donáta), Besenyőlány (Ilyés Jenifer), Sámánasszony (Papadimitriu Athina), Levente (Sipos Balázs).

Az előadás érdekessége számomra az ember és a ló kapcsolata, ami – gondolom nemcsak a betanításon, hanem – a lovak szeretetén, gondoskodásán, kettőjük egymásra hangolódásán múlik.

A nézők hosszú tapssal, felállva köszönték meg Pintér Tibor és a Nemzeti Lovas Színház előadását.

Az előadás végén, a színpadon köszöntötte a társulat az este születésnaposát, a Táltost alakító Mohácsi Márkot. Ezer ember énekelte Márknak a “Happy birthday to you!”-t.

Lehetőség volt fotót is készíteni lovakkal. A Nemzeti Lovas Színház mindent megtett, hogy a közönség jól érezze magát és ez sikerült is!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A vezérevező pozíciójában Opavszky Márk, a 3. beülőn Keller Gergő.

Világbajnoki arany K4-ben: Opavszky Márk és Keller Gergő is az U23-as egységben

Opavszky Márk U23-as világbajnoki ezüstérmes K1 500 méteren