in ,

Egy csórelás története, amire egy szlovákiai falu a mai napig büszke

Amikor megkurtult az ing Gyetván a Cervinus Teátrum feldolgozásában.
Amikor megkurtult az ing Gyetván a Cervinus Teátrum feldolgozásában. (Fotó: Babák Zoltán)

Egy elmúlt évi pályázat tette lehetővé a Cervinus Teátrum számára A kurta ing históriája táncmesejáték elkészítését. A darab bemutatója a Cervinus Művészeti Fesztivál 2023 keretében július 19-én 19:30-kor lesz.

A kurta ing históriája félkosztümös-zoknis főpróbáján jártunk, ahol Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, a darab rendezője avatott be a darabba, illetve annak történeti hátterébe.

A mesejáték alapja egy Mátyás királynak tulajdonított legenda adja, amit a közép-szlovákiai Gyetván élő emberek mind a mai napig ápolnak. Eszerint a kizárólag erre a településre jellemző viselet, a kurta ing azért van, mert annak idején Végles várában vendégeskedő Mátyás király meghívta a vadászatánál hajtóként segédkező helyi pásztorokat az esti vacsorára, ahol az atyafiaknak megtetszettek az ezüst evőeszközök. Az ingükbe rejtve szerették volna a papírozás nélküli tulajdonosváltást megejteni, ám az – eredeti történetben a királynak, a feldolgozásban az – udvari bolondnak feltűnt az étkészlet hiánya, a lényeg, hogy a dolog Mátyás tudomására jutott.

Akkoriban kevesebb tárgyalással, több kézcsonkítással járt egy-egy ilyen eset jogszerű lezárása, ám ezt a gyetvaiak Beatrix közbenjárására megúszták azzal, hogy a király utasítására a vacsoravendég pásztoroknak, de nemcsak nekik, hanem az összes falubeli férfinak is mell alatt le kellett vágni az ingeket. Halmazati büntetésként Mátyás kikötötte, hogy a gyetvai férfiaknak abban kell járni az idők végezetéig.

Lehet, hogy lopósak voltak az akkori gyetvaiak, de azt nem lehet mondani rájuk, hogy nem tartják a szavukat, mert ez a sztori már vagy ötszáz éves, ők pedig mind a mai napig büszkén hordják a Mathias Rex Reneszánsz Divatszalon által tervezett viseletet, a mell alatt véget érő inget.

A táncmesejáték dramaturgja dr. Dósa Zsuzsa. Zenéjét Gulyás Levente szerezte, azt Pál István Szalonna és bandája játszotta fel. A díszletet Csasztvan András álmodta meg, hozzá a grafikákat Győri Erzsébet Zsada készítette.

A kurta ing históriájának szereplői: Árgyelán Kitti, Balla Lili, Balázs Heni, Boldizsár Nóri, ifj. Csasztvan András, Fabó Marcell, Király Enikő, Palyov Attila, Móricz Bence, Oláh Márkó, Szabó Róbert, Vári Bertalan.

Az idei Cervinus Művészeti Fesztivál az Alma együttes gyermekkoncertjével kezdődik ma 19:30-kor

Pályaorientációs tábor a kamara szervezésében

Kovács Júlia Éva rendőr százados, megbízott közlekedésrendészeti alosztályvezető, Csorbáné Dávid Ivett rendőr törzsőrmester, balesetmegelőzési előadó, illetve Medve István rendőr főtörzsőrmester, a Gyulai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja a csütörtök délelőtt tartott tájékoztatón.

Mit lehet és mit nem a Körösön?