Mit lehet és mit nem a Körösön?

Kovács Júlia Éva rendőr százados, megbízott közlekedésrendészeti alosztályvezető, Csorbáné Dávid Ivett rendőr törzsőrmester, balesetmegelőzési előadó, illetve Medve István rendőr főtörzsőrmester, a Gyulai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja a csütörtök délelőtt tartott tájékoztatón.
Kovács Júlia Éva rendőr százados, megbízott közlekedésrendészeti alosztályvezető, Csorbáné Dávid Ivett rendőr törzsőrmester, balesetmegelőzési előadó, illetve Medve István rendőr főtörzsőrmester, a Gyulai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja a csütörtök délelőtt tartott tájékoztatón. (Fotó: Babák Zoltán)

Hiánypótló tájékoztatóra került csütörtökön sor a Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársainak, Kovács Júlia Éva rendőr százados, megbízott közlekedésrendészeti alosztályvezető, Csorbáné Dávid Ivett rendőr törzsőrmester, baleset-megelőzési előadó, illetve Medve István rendőr főtörzsőrmester, a Gyulai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja közreműködésével. A széles körben meghirdetett lakossági fórumra mintegy 20-30 nyaralót bérbe adó, illetve turisztikai szervezet munkatársa érkezett a Cervinus Teátrum pinceklubjába.

Sokan megkeresték a Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársait, mert észlelték a Körösön való rendőri jelenlétet, mondta Csorbáné Dávid Ivett. Elmondta, az idéntől a kapitányságnak is van saját hajója, aminek köszönhetően állandó jelenlétet tudnak biztosítani a holtágon.

Húsz éve alig volt rendőri jelenlét a Körösön, ezért első feladatuknak tekintik, hogy visszatereljék az embereket a biztonságos fürdőzés, sportolás, vízen közlekedés irányába. Az ide egy hétvégére érkezőket ezekről a nyaralót kiadónak kell tájékoztatni.

Csak maga a Kákafoki-Bikazugi holtág 29,2 kilométer hosszú, és még akkor nem beszéltünk a Siratói holtágról, és a csatlakozó festői szépségű csatornákról. A vízterület sajátosságaiból adódóan rengeteg híd és kikötő található, amik 100 méteres körzetében nem lehet fürödni, és itt felhívjuk a figyelmet a fürdés, fürdőzés, strandolás fogalmára, mert ezzel egy tekintet alá esik a felfújható úszógumi, gumimatrac, felfújható csónak használata, valamint vízibiciklizés is.

A tájékoztató során talán a legnagyobb hangsúlyt a SUP kapott.

Míg a vízi járművek, a csónak, a vízi sporteszköz fogalmát törvény szabályozza, addig a holtágon történő vízi közlekedésre a hajók (pl. a Boglár és a Katalin II.) számára az önkormányzat adhatja ki, illetve vonhatja vissza az engedélyt, tilthatja meg a közlekedést.

Bár ma a törvényalkotás szükség esetén estéről reggelre történik, a SUP még így is túl új dolog ahhoz, hogy a használatának a szabályozására sor kerüljön, ezért a rendőrség terepen dolgozó munkatársai igyekeznek ezt az eszközt toleránsan a helyén kezelni.

A SUP – egy korábbi hajózási hatósági állásfoglalás szerint – leginkább a vízi sporteszköz kategóriájába valónak tekinthető, és mint ilyenre, biztonsági, első sorban egyéni mentőeszközök meglétére vonatkozó előírások vannak, mondta Medve István.

A SUP-ot konkrét jogszabályi definiálás hiányában helyben felhasználási módnak megfelelően kezelik, mondta a vízirendész, ha valaki közlekedik vele, akkor kötelező a mentőmellény vagy valamilyen azzal egyenértékű életmentő felszerelés, ha valaki napozásra használja, akkor mentőmellényt nem kérnek.

És talán ez a jogszabályi definiálatlanság a szerencsénk, azoknak, akik szeretnek a Körösön lebegve napozni, bámészkodni, mert ha a SUP strandeszköz lenne, nem lenne szabad vele hidak alatt átevezni, ahogy átúszni sem, valamint a hajókikötőket 100 méteres körzetben megközelíteni. Kikötőből pedig három is van Szarvason, a Katalin II. tulajdonosánál, Demeter Istvánnál, a Szarvasi Arborétumnál, valamint az Újvárosi Bisztró előtt a Ciprus ligeti partszakaszon a Boglár számára (update: a negyedik a kajaktelepen van).

Vagy fürdőző, vagy vízi közlekedő.

Aki kijelölt fürdőhelyen használja a SUP-ot fürdőeszközként, kvázi gumimatracként, annak számára nem kötelező e mellény. Speciális eset a Körös holtág Szarvas belterületére eső szakasza, miután az érvényben levő jogszabály szerint város belterületén levő élővizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével tilos fürödni (fentebb: felfújható strandeszközöket használni, vízibiciklizni). Bár Szarvasnak van 14 közlejárója, mindegyiken ott a tábla, hogy fürödni tilos, illetve nincsenek bójákkal sem jelölve.

Ez 2023. július 13-án azt jelenti, hogy van egy feloldhatatlan feszültség a sok évtizedes szokás(jog) és a törvény legtoleránsabb alkalmazása, végrehajttatása között. Azt, aki a saját telkének a végében levő stégjénél ereszkedik a vízbe, használja napozásra a SUP-ot, nem fogják kiküldeni (teszik ezt a helyi sajátságokra való tekintettel), de azoknak a szarvasiaknak, akiknek nincs vízparti telkük, marad az ifjúsági tábor kijelölt fürdőrésze, vagy a városon kívül lesznek kénytelenek fürödni, esetleg kimennek Békésszentandrásra a Fövenystrandra, mondta Csorbáné Dávid Ivett.

Valamit valamiért.

Az előbbiekből kitűnt, hogy ha a SUP-ot fürdőeszköznek tekintenénk, akkor teljesen ellehetetlenülne a használata. Abban az esetben, ha a SUP használója evezőt ragad, onnan már vízi sporteszköznek tekintendő, és kötelező a mellény, viszont átevezhet a hidak alatt, végig a Körösön.

Ebből is látszik, hogy a rendőrség nem szeretné ellehetetleníteni a SUP használatát, életszerűtlen dolgokat átverni a lakosságon, de mint minden vízi jármű, sport- vagy strandeszköz esetében az emberélet biztonságát tartják szem előtt, ezért is igyekeznek felhívni a figyelmet ezekre a Körös holtágain járőröző munkatársai.

Szeretnék a balesetek számát nullán tartani, mondta Medve István.

A SUP használatára vonatkozó szabályok is elhangzottak a tájékoztatón: 14 év alatti önállóan nem “vezetheti”. Használójának úszni tudnia kell, ismerni a vonatkozó szabályozásokat, kellő gyakorlattal kell rendelkezzen. Miután vízi sporteszköznek tekintendő, kötelező rajta a mentőmellény viselése. Ennek milyenségében van egy megengedő szándék az önfelfújódó övekkel kapcsolatban.

Sokan a nyaralókiadások okán érkeztek a tájékoztatóra. Számukra a vízi jármű bérbeadásának szabályai érvényesek. Ha szálláshellyel együtt valaki bérbe ad vízi járművet, akkor köteles a vízi jármű kötelező felszereléseit biztosítani, a szállás bérbeadásakor nyilatkoztatni kell a bérbevevőt arról, hogy ezeket átvették.

Csónak kötelező felszerelése: meghajtásához megfelelő számú evező, egy mentőmellény, 10 méter kikötéshez használatos kötél, minimum a csónak súlyának 5 százalékával megegyező horgony, vagy súly, névtábla, minimum 1 literes vízmerő eszköz, napkeltétől napnyugtáig fehérfényű lámpa, napnyugtától napkeltéig tartalékizzó, tartalékelem,gyúlékony anyag, üzemanyag szállításakor megfelelő oltási teljesítményű tűzoltókészülék szükséges.

Kenu kötelező felszerelése: 5 méter kikötőkötél, vízmerő eszköz, egy mentőmellény. Ha többen tartózkodnak a kenuban, akkor egy 16. életévét betöltött vezetőt kell választani. A vezetőnek úszni tudónak kell lennie, ismernie kell az ide vonatkozó szabályozást, vezetésben kellő gyakorlat, ismernie kell a víztér sajátosságait. A kenuban tartózkodó 14 év alatti úszni nem tudóknak kötelező viselni mentőmellényt.

Elhangzott még egy fontos szabály: a HAKI-hídnál levő Anna-ligeti vízkormányozó fénye pirosan világít, nem szabad áthajózni, ki kell venni a csónakokat és a szárazföldön átvinni azokat, az ásott Körösre, vagy onnan vissza.

Amikor megkurtult az ing Gyetván a Cervinus Teátrum feldolgozásában.

Egy csórelás története, amire egy szlovákiai falu a mai napig büszke

Az Alma együttes gyerekkoncertjével nyitott a CMF2023.

Az eső sem zavarta a gyerekeket a „bulizásban”