in ,

Egy gyilkosság története

Vanya Tímea, Kiss Viktória és Szemán Béla a Cervinus Teátrum Édes Anna című előadásában a Szarvasi Vízi Színházban 2023. július 18-án.
Vanya Tímea, Kiss Viktória és Szemán Béla a Cervinus Teátrum Édes Anna című előadásában a Szarvasi Vízi Színházban 2023. július 18-án. (Fotó: Babák Zoltán)

A XII. Cervinus Művészeti Fesztivál 6. napján Kosztolányi Dezső Édes Anna című drámája került színpadra, melyből Thuróczy Katalin írt színművet. A Cervinus Teátrumban Anna történetét dr. Dósa Zsuzsa vitte színpadra.

Az előadás egyben a XII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál 6. versenyprogramja.
A drámát a Teátrum a kamarateremben mutatta be nagy sikerrel. A Vízi Színház egy nagy tér, nagy színpaddal, mégis a nézők néma csendben figyelték a látottakat. Az előadás annyira magával ragadta, meghökkentette a közönséget, csak lassan „tér magához” a színpadon látottaktól.

A történet egy bírói kihallgatáson játszódik, ahol a Vizsgálóbíró (Timkó János) próbálja megérteni, hogy Édes Anna (Kiss Viktória) miért ölte meg Vizy Kornélt hat, és feleségét kilenc késszúrással. A kihallgatás során Anna újra éli az eseményeket…

1909. augusztus 14-én Budapesten, Krisztinavárosban, az Attila utca 238-as házban él Vizy Kornél (Boronyák Gergely) miniszteri jogtanácsos feleségével, Angélával (Vanya Tímea). A négyszobás lakásban jelenleg nincsen cseléd, aki segítene Vizynének. Ficsor (Szemán Béla), a házmester ajánlja neki Édes Annát, aki szorgalmas, nagy munkabírású, nem jár el, de legfőképpen becsületes, szerény 19 éves lány. A lány egyetlen emberrel tart kapcsolatot Stefivel (Szoták Andrea), aki szintén cseléd a házban. Minden rendben megy, egészen addig, míg a lakásba nem költözik Vizyné unokaöccse, Patikárius János (Szász Borisz), Jancsi.
Bravúros színészi alakításokat láttunk.

Anna fiatalsága, tisztasága, becsületessége, naivsága, érzékenysége egy új érzéssel gyarapodik, a szerelemével. Bár senkinek nem beszél róla, őrzi titkát, még a vizsgálóbíró előtt is. Kiss Viktória tökéletes Anna! Játéka érzékeny, finom, magával ragadó, könnyeket csal a nézők szemébe.

A Vizsgálóbíró, hiába próbálja Annából kicsikarni az igazságot, ő hallgat. A bíró érzi, hogy van valami titok, sejti is mi lehet az, de tehetetlen. A kihallgatás folyamán változik, Anna oldalára állna, ha ő hagyná. Lazít a nyakkendőjén, inni kezd, mert tehetetlennek érzi magát. Kérdéseire Anna csak tagad: nem bántották, nem tudja, nem volt semmi, vagyis áttörhetetlen falakat épít. Az ítélethirdetés után szinte kiabálva mondja az utolsó szavakat: „Jogában van föllebbezni… Megértette? Válaszoljon! Megértette?” Timkó János sokszor csak hangjában van jelen, tökéletes alakítása megkérdőjelezhetetlen. Annával való utolsó jelenete, amikor megkérdezi: „Akkor miért?”, válasz: „Nem tudom”- elkapja Anna karját és egymásba kapaszkodva, egymás szemébe nézve maradnak a Vizy házaspár beszélgetése alatt. Ez is egy kivételes rendezői megoldás.

Vizynét alakító Vanya Tímea a kemény, de néha hisztis nő, a fellengzős úrinő, az odaadó feleség, a kislányát elvesztő anya, a Jancsival lazán viselkedő nagynéni szerepében is tökéletes. Timi nagyon nagy drámai erővel alakítja ennek az összetett, összetört nőnek a szerepét.

Boronyák Gergely Vizy szerepében nagyszerű. A férfi, aki elvesztette, majd visszakapja pozícióját, közben meg kell küzdenie felesége változékony viselkedésével. Gergő érzékenyen, de határozottan formálja meg Vizy Kornélt.

Jancsi szerepében Szász Borisz is kifogástalan alakítást nyújt. A léha, magával törődő férfit Anna tisztasága megfogja, de meg nem érinti, csak a teste kell neki. Vagány férfiként, gyönyörű nőt is alakít az egyik jelentben.

Szemán Béla és Szoták Andrea – Ficsor és Stefi –nélkülözhetetlenek. Mindkét művész olyan szinten formálta meg szerepét, amely előre vitte a cselekményt, segített Anna és a Vizy házaspár jellemének megértéséhez. Stefi a segítőkész, de öntudatos cseléd és Ficsor, aki minden tettében saját boldogulását remélte. Mindketten teljes, és fontos szerepet alakítottak.

Dr. Dósa Zsuzsa érzékeny rendezése áthatotta az előadást, Anna és a vele kapcsolatban lévők viszonya mind finomra voltak hangolva. A szereplők sokszor úgy vannak színpadon, hogy nincs mondandójuk, nem rájuk vetül a fény, de jelen vannak és némán, de játszanak. Sokat mondó részlet: Vizyné babája, Ficsor, amikor megdézsmálja a kóstolót, Anna aki undorodik a vértől.

A főszereplő örökké csinál valamit, arcán az események tükörként köszönnek vissza. Ő végig jelen van érzelmekkel megtöltve hall és lát. A kamarateremben lévő rácsok itt nem lehettek jelen, ezért a rendező fényekkel zárta börtönbe Annát. Tökéletes megoldás!

Lebilincselő előadást láttunk! Sokadszorra is találok benne valamit, ami magával ragad, és szeretetet áraszt – Anna szeretetét. A rendező szeretetét, ahogy vezeti színészeit a színpadon, a színészek szeretetét, akik egymásra figyelve mutatták meg Anna történetét.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

P.S. Az ÉdesM Cukrászda 1.500 forintos utalvánnyal édesítette meg 20 szerencsés néző napját. Az utalvány beváltható fagylaltra, friss limonádéra és házias süteményekre.

Együttműködnek a helyi gazdaságfejlesztés érdekében

A Körös utcai parti – Lazy Sunday végén készült egy csoportkép.

Körös utcai piknik először, de nem utoljára