in ,

Az Akácember ugyan elmaradt, de a Tessedik-kenyér bemutatkozott

Elkészült Tessedik kenyere.
Elkészült Tessedik kenyere. (Fotó: Babák Zoltán)

Tegnap Az Akácember került volna a nézők elé a Cervinus Művészeti Fesztivál soros előadásaként, ám a zivatar pont annak kezdete előtt csapott le Szavasra szakadó esővel, villámlásokkal, áramszünettel.

Az előadás elé időzítették a Tessediknek címzett kenyér bemutatóját, ami Fürj Erik, a Tessedik kincse nyomában várostörténeti kalandjáték ötletgazdája, valamint Petneházi Andrea SzerETETem házipékségének együttműködése nyomán született. Bár már elkezdett esni, ennek a nézőkkel történő kóstoltatására még pont hagytak időt az égiek.

Kenyerük története két hónapra nyúlik vissza, amikor Erik egy érdekes, pont a kenyér reformjáról szóló cikkben egy számára még ismeretlen ténnyel találkozott Tessedikkel kapcsolatban, aki mindamellett a széles tevékenységpaletta mellett, amit ismerünk róla, előszeretettel foglalkozott az akkori táplálkozással. Ebben megemlítésre került, hogy polihisztor elődünk arra jött rá, hogy a skorbut az emberek csekély mértékű zöldség- és gyümölcsfogyasztására vezethető vissza.

Ez beindította Erik fantáziáját, és kereste meg Andreát, aki vevő volt ötletére. Mindketten úgy gondolták, hogy az akácnak és a fehérepernek valahogy meg kell jelennie a kenyérben. Sok-sok kísérletezés, próbasütések sorát követően megszületett a várva várt eredmény, így ma Szarvason már elmondhatjuk, hogy

a Táncsics-kenyér a múlté, itt a Tessedik-kenyér,

ami egyelőre a SzerETETem e-mail-címén rendelhető meg.

“Nagyon tetszenek azok a gasztronómiai törekvések, amikor egy településhez, személyhez köthetünk egy ételt, fagylaltot, süteményt, ami közelebb visz annak megismeréséhez”, fogalmazott Andrea, aki elárulta, kenyerének alapját egy ősgabona adja. Az alakor, a teljes kiőrlésű ősbúzaliszt mellett van benne fehér liszt és kifőzött árpamaláta, akácméz, aszalt fehér eper, ami egy kis édeskés ízt ad neki, míg a kovász egy pici markánsat.

Hogy hol kapcsolódik egymáshoz Tessedik kincse és Tessedik kenyere? Sajtótájékoztatójuk során ez is kiderült: a városi kalandjáték résztvevői egy kedvezménykupont kapnak a kenyér megvásárlásához.

Dráma minden mennyiségben

Timkó János (Jay Morrison), Szvrcsek Anita (Bonnie Sparks), Boronyák Gergely (Chuck Galluccio) és Vanya Tímea (Gail Hildebrandt) a Sors bolondjai című darabban 2022. július 22-én.

Érzések a „páncél” alatt …