in ,

Tetőt kap a Szarvasi Vízi Színház két bástyája

A Szarvasi Vízi Színház még tető nélkül.
A Szarvasi Vízi Színház még tető nélkül. (Fotó: Babák Zoltán)

A Szarvasi Vízi Színház turisztikai fejlesztése kapcsán tartott sajtótájékoztatót Babák Mihály polgármester és Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezetője július 26-án, a Cervinus Művészeti Fesztivál 2023 utolsó játéknapjának délutánján.

15 évvel ezelőtt egy huncut húzással sikerült két 50 százalékos támogatási intenzitású pályázaton pénzt nyerni a Szarvasi Vízi Színház megépítésére, illetve az új Fahídra, vezette fel a témát Babák Mihály.

“Van egy nagy hibája ennek a háznak: ki van téve a nyári záporoknak”, mondta az időjárás miatt két elmaradt CMF2023-as előadás után Babák Mihály.

Megindokolta, miért lesz ez jó: “Ha esik az eső, akkor várakozni a szűk bejáratnál kell, mert ennyi fedett területünk van, vagy át kell kísérni a közönséget a sportcsarnokba. Alkalmasint nincs nálunk a kulcs sem, és ez bonyodalmakat jelent.”

Ezért úgy döntöttek Csasztvan Andrással közösen, hogy pályáznak – a gyulai vár központi tornyának a mintájára – a két bástya lefedésére, ami nemcsak védelmet nyújtana, hanem közösségi tér is lenne egyben. Meggyőződésük, hogy a fedés nem ront majd a színház látványán.

“Ha már lúd, legyen kövér, a színházakban mindig vannak páholyok. Úri kedvünk úgy diktálta, hogy négy páholyt is építsünk, mert alkalmanként úgy adódik, hogy – például a testvérvárosi találkozókkor – prominens vendégek jönnek, akiket szeretnénk megtisztelni”, folytatta a városvezető.

Mindezeken túl hangtechnikában is szeretnének ütőset alkotni, aminek szükségszerűségét az is indokolja, hogy az kompatibilitást biztosítana a nyaranta itt megforduló színházak modernebb technikáival.

Csasztvan András az energetikai megújításról számolt be. Ennek során cserélik az ablaküvegeket, illetve hőszivattyús rendszerre állítják át a fűtési rendszert, amivel nyáron hűteni is lehet majd az öltözőket.

Minderre 221 millió forint van. Ha nem lenne elég, akkor tovább kell kilincselni pénzért. A kivitelezést jövő tavaszra szeretnék befejezni.

A további tervek nem állnak meg itt. Babák Mihály egy olasz szakmai útról azzal jött haza, hogy a nézőtér árnyékolását a régi amfiteátrumok mintájára napvitorlákkal oldják meg. Egy-egy bástyát kapna toldalékként a bejárat két oldalán az épület. Ezek egyikében a jegypénztár lenne, így megszűnne a torlódás kapunyitáskor a későn jegyet vásárlók miatt, míg a másikban a női toalett kapna helyet. Az, hogy pénzt mikor sikerül rá szerezni, a jövő zenéje, de a tervezést minél hamarabb szeretnék elindítani.

Premier Restaurant

Dr. Kiss Imre plébános búcsúzik a csabacsűdi testülettől 2023. július 27-én.

Elbúcsúzott dr. Kiss Imre plébános a csabacsűdi testülettől