in ,

Szarvason is égett a vörös lámpa

Turay Ida Színház A vöröslámpás ház című zenés vígjátéka a Szarvasi Vízi Színházban 2023. augusztus 12-én.
Turay Ida Színház A vöröslámpás ház című zenés vígjátéka a Szarvasi Vízi Színházban 2023. augusztus 12-én. (Fotó: Babák Zoltán)

Szombaton este a Turay Ida Színház mutatta be A vöröslámpás ház című zenés vígjátékot. Hunyady Sándor novellája alapján Topolcsányi Laura vitte színpadra, a Szarvasi Vízi Színházban Tasnádi Csaba rendezésében láthattuk a XII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 11. versenyprogramjaként.

A Madám (Janza Kata) gondban van, mert tisztességesen vezetett Gerendás nevű házától a konkurencia könnyedén elhalássza a vendégkört. Többek között Csontteleky Szigfridet (Fehérvári Péter), a magyar Casanovát, aki kissé kiégett férfi, de jó vendég a konkurenciának. A titokzatos barátja, a Vak zongorista (Tóth Alex), a kolozsvári Gerendást ajánlja neki, ahol egy tisztaszívű cselédlány, Terka (Szőke Laura) személyében megtalálja álmai szerelmét. A titkos, véletlen találkozás megtörténik, Csontteleky beleszeret az olvasni szerető Terkába, és könyvekkel halmozza el.

Az örömlányok sorsa is érdekes. Szidónia (Nyírő Bea) férjes asszony, aki csak parókában van jelen, hiszen éppen a férje a Marhakereskedő (Nagy Gábor) bolondult bele, aki nem tudja, hogy asszonya az örömlány, vagy mégis? Darinka (Bódi Barbara), egy egyetemista fiút, Kelepeit (Tarján Lőrinc) rejtegeti szobájában. Az orvostanhallgató fiúnak nincsen szállása, így bújtatásról a Madám nem tud – hiszen az tilos –, de hamar tudomására jut, így felveszi alkalmazottnak. A Képviselő úr (Győri Péter) és a Művész úr (Csere László) is napi vendégek a létesítményben. Amikor Kelepei mama (Steinkohl Erika) megérkezik Brassóból, mert látni akarja kisfiát felfordul a ház élete. Mata Mari (Bácsi Bernadett), akiben buzog a vezetői ösztön, kitalálja, hogy tévesszék meg a mamát, játsszák el, hogy a hely elmegyógyintézet. A három vendégük a betegek, a lányok pedig orvosok, akik éppen konferencián mutatják meg az elért eredményeket. Terka oktatja ki a lányokat, egy pszichológiai témájú könyv segítségével, amit már négyszer olvasott. A negyedik lány Vilma (Szuromi Bernadett) sokkal keményebb, morcosabb, mint társnői. Megérkezik Kelepei mama, és elindul az őrület a házban és a színpadon. Igazából sok hűhó semmiért, mert a mamát nem lehet átverni.

Az előadás értéke a tisztesség, a szeretet minden karakter részéről. A konfliktust nem a gonoszság adta, hanem hogy a mama előtt ne derüljön ki, hol lakik szeretett fia– a lányok ugyanúgy, ahogyan a vendégek végig asszisztáltak. Mindezt szeretettel, teljes odaadással, mert a mamának örömet kell okozni.

Közel háromórás vígjátékkal örvendeztettek meg a színészek, valami mindig történt a színpadon. A közönség nevetése bizonyította, hogy tetszik az előadás. Szórakoztató, nyáresti produkciót láttunk, hátra dőlve néztük a letűnt kort, hallgattuk a színészeket és a nagyon kellemes dallamokat. A zenét Berkes Gábor szerezte, a látványos díszlet- és jelmezterveket Darvasi Ilona készítette.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szűcs Damján és Tasi Kristóf egy-egy góllal járult a 3-3-as végeredményhez.

Jó formában rajtolt a Hunyadi

Nem túl izgalmas mérkőzésen hozta a kötelezőt a Szarvasi FC 1905