in ,

Nemzetközi Ponty Konferenciát szervezett a MATE

A konferenciának a Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont.
A konferenciának a Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont. (Fotó: Babák Zoltán)

A MATE Halászati Kutató Központ (MATE HAKI), valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közös szervezésében 2023. augusztus 30. – szeptember 1. között került megrendezésre a 6. Nemzetközi Ponty Konferencia Szarvason. Az európai viszonylatban is jelentős szakmai konferencián 17 ország több, mint 100 szakembere vett részt.

Az első Nemzetközi Ponty Konferenciát 2011-ben szervezte meg a lengyel haltermelők szövetsége. A nemzetközi szervező bizottság döntése alapján a rendezvényeket kétévente, különböző országokban tartják. A magyarországi rendezésről már a 2019-es németországi konferencián döntésé született, azonban a Covid járvány miatt erre csak 2023-ban került sor.

Bár az elmúlt 15 évben az európai pontytermelés, illetve tógazdálkodás nemzetközi elismertsége valamelyest növekedett, az akvakultúra ezen sajátos szektora ma is sok kihívással néz szembe és ismertsége, valamint elismertsége nincs arányban a tógazdálkodás által létrehozott és fenntartott komplex környezeti, társadalmi és gazdasági értékeivel. Éppen ezért a szarvasi pontykonferencia mottója az volt, hogy „Kerüljön a ponty az őt megillető helyre az európai akvakultúrában”. A konferencia fontos célja volt emellett, hogy a tudományos eredményeket és az európai politikákat közelebb hozza a termelőkhöz. A konferencia struktúrája is ezt a célt szolgálta. A közönségben nagyszámú résztvevő termelő és termelői szervezet mellett a programban az európai és a nemzetközi akvakultúra fejlesztésben fontos szerepet játszó nemzetközi szervezetek vezetői is aktívan vettek részt. A plenáris előadások szerzői a pontytenyésztés és a kapcsolódó kutatások nemzetközi szakemberei voltak. A programban kiemelt szerepe volt a moderátorok által vezetett panelüléseknek, amelyek során a moderátor, illetve a résztvevők által feltett kérdésekre egy-egy téma neves szakértői válaszoltak Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Kínából, Lengyelországból, Magyarországról, Máltáról, Moldáviából, Németországból és Romániából. A konferencia programjában egy tudományos poszterszekció is szerepelt, illetve a programot követően volt idő informális szakmai beszélgetésekre is.

A szarvasi Nemzetközi Ponty Konferencia lényeges eredménye a résztvevők által elfogadott „Szarvasi Nyilatkozat”. A dokumentum egy helyzetelemző bevezető részt követően javaslatokat tesz részben a döntéshozók, részben az ágazati szereplők számára az európai pontytenyésztés, illetve tavi pontytermelés fejlesztéséhez nélkülözhetetlen lépéseire. Hangsúlyozza, hogy a pontytermelés az őt megillető helyére kerüljön mint az európai akvakultúra egy olyan egyedülálló szegmense, amelyik amellett, hogy fenntartható módon állít elő egészséges táplálékot komplex társadalmi, gazdasági és környezeti értékeket teremt. A tavi pontytermelés tökéletes összhangban van a körkörös „Kék Biomasszaalapú-gazdálkodás” és az „Egy Egészség” koncepciókkal, illetve hozzájárul az „Európai Zöld Megállapodás”, a FAO „Kék Átalakulás”, valamint az „ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai” stratégiák megvalósításához.

A konferencia végén a résztvevők egy szakmai látogatás keretében megismerkedhettek a HAKI pontygénbankjával és főbb kísérleti létesítményeivel. A pontykonferenciához kapcsolódóan szervezte meg a MA-HAL a 47. MA-HAL Országos Halfőző Versenyt, amelyre a konferencia résztvevőin túl közel ötszáz vendég látogatott ki a HAKI-ba.

Sajtóközlemény – MATE HAKI

Fotó: Babák Zoltán

2 aranyat, 3 ezüstöt és 2 bronzot hoztak a karatésok Horvátországból

Pontosztozkodás az éllovas ellen