in ,

Negyedszázados Szarvas ősznyitó fesztiválja, a Szilvanapok

Az olaszországi Bucinét először képviselő – a szarvasi Tímár családból felmenőkkel bíró – Asia Musella magyarul tolmácsolta polgármestere üzenetét.
Az olaszországi Bucinét először képviselő – a szarvasi Tímár családból felmenőkkel bíró – Asia Musella magyarul tolmácsolta polgármestere üzenetét. (Fotó: Babák Zoltán)

“Szilvanap születtünk, Szarvas a hazánk, pálinka a vérünk, lekvárt főz anyánk”, énekelték a Szarvasi Férfikórus tagjai, akik a város ősznyitó fesztiválján visszatérnek teremtésük gyökeréhez, és a Szarvasi Szilvanapok idejére Muslincákká lényegülnek át, miután a Garagulya gólyalábasok vezetésével az Evangélikus Ótemplomtól a Szarvasi Vízi Színházhoz vonulók minden árnyékban levő nézőtéri széket elfoglaltak.

Az eseményt megtisztelte Zalai Mihály, Békés Vármegye Közgyűlésének elnöke, aki köszöntőjében gondolatban visszautazott az időben oda, amikor minden falu és kisebb város utcáján gyümölcsfákat lehetett látni, mert azt a helyet is ki kellett használni. A leggyakoribb gyümölcs a szilva volt. “Egész életünket végig kíséri a szilva, gyerekként a sütemények töltelékeként lekvár formájában, gombócként, de felnőttként is végig segít bennünket az életünkön pálinka formájában, ezért nagyon hálásak lehetünk ennek a gyümölcsnek”, mondta Zalai Mihály.

Babák Mihály polgármester köszönetét fejezte ki azoknak a testvérvárosoknak, illetve a szomszédos településeknek, akik delegációikkal megtisztelték a Szilvanapokat jelenlétükkel. “A Felvidékről érkezett ősök még nem nagyon becsülték, de Tessedik megtanította őket arra, hogy a szilva egy nagyon fontos gyümölcs”, fogalmazott Szarvas város első embere.

Őt követően a testvérvárosok képviselői köszöntötték az árnyékban ülőket. A sort a finnországi Keuruuból legalább 25. alkalommal hozzánk érkező Olli Haapanen nyitotta. A városát, az olaszországi Bucinét először képviselő – a szarvasi Tímár családból felmenőkkel bíró – Asia Musella polgármestere üzenetét magyarul tolmácsolta, majd a szarvasi szlovákok elnöke, Frankó Anna segítségével Poprádról Ivana Pjatakova üdvözölte a fesztiválozókat.

A világon a legmagasabban, 850 méteren fekvő magyar városból, a 99 százalékban magyarok lakta, így statisztikailag is bizonyítottan legmagyarabb romániai városból Szentegyházáról érkező Lőrincz Csaba polgármestert a sorban a Szilágysomlyót képviselő Sale Mariana követte. Barótról dr. Ágoston István, Élesdről Kajántó Pál alpolgármester mondott kedves szavakat településeik és Szarvas kapcsolatáról.

A nyitóceremóniát hagyományosan a koccintás zárta, majd az este folyamán jött a háromnapos fesztivál programsorozatának főprodukciója, Geszti.

Igor Teslenko, a Corteva EMEA régiójának elnöke a vállalat szarvasi vetőmagüzemében tartott Média Klub eseményen 2023. szeptember 5-én.

A Corteva Agriscience továbbra is a fenntartható megoldásokra fókuszál

A baráti kör elnöke, Bődi János átadja az adományt Császlóc polgármesterének, Roják Máriának.

Baráti köri adomány a császlóciaknak szociális konyha létrehozására