in

Baráti köri adomány a császlóciaknak szociális konyha létrehozására

A baráti kör elnöke, Bődi János átadja az adományt Császlóc polgármesterének, Roják Máriának.
A baráti kör elnöke, Bődi János átadja az adományt Császlóc polgármesterének, Roják Máriának. (Fotó: Babák Zoltán)

Miután a város megvásárolta a Szarvasi Vízi Színház melletti két telket, az idei Szilvanapokon azok egyikén, a korábbi Géptanszéken kapott helyet a Civil udvar, így a többi civil szervezettel együtt Szarvas Város Barátainak Köre is.

A kör elnöke, Szarvas város díszpolgára, Bődi János ide, egy átadóra invitálta a sajtó munkatársait. Az esemény szomorú apropóját Ukrajna magyarok lakta településén, Császlócon lakók háborúból adódó megváltozott életkörülményeinek megsegítése adta.

Császlóc egy Ungvártól 10 kilométerre délre, Záhony-Csap határátkelőtől 25 kilométerre fekvő 750 fős település. A háború előtt az ott élők háromnegyede magyarnak vallotta magát. A településen van magyar nyelvű óvoda és elemi iskola. Őrzik magyar hagyományaikat, rendszeresen szerveznek szüreti bálokat, falunapokat, batyus bálokat.

A háború következtében a faluban sok család kenyérkereső nélkül maradt. A hadköteles korú férfiak többsége elmenekült vagy besorozták őket. Ezért döntött úgy a baráti kör elnöksége, hogy egy szociális konyha létrehozására támogatásgyűjtésbe kezd. Az összegyűlt 827 ezer forintnyi adományt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség két vezetője, Roják Mária, aki egyben Császlóc polgármestere, és helyettese, Szűcs Pálma vette át.

Roják Mária elmondta, a háború kitörésekor teljesen új feladatok érték utol őket, egyrészt a saját férfiaik megmentése, másrészt az odaözönlő menekültek etetése. Az utóbbiak megsegítésére otthonról már mindent összehordtak, mert segély csak egy hónap múlva érkezett, de élelemre, ruhára, gyógyszerre akkor és ott volt szükség. Ezt a segítő tevékenységet szeretnék folytatni, amihez Szarvas Város Baráti Körének adománya jó alap, arra, hogy a tervezett szociális konyhát beindítsák, jelentette ki Roják Mária, de annak fenntartásához továbbra is szükség lesz külső segítségre, hiszen ott a nyugdíj minimuma 20 ezer forint.

Az olaszországi Bucinét először képviselő – a szarvasi Tímár családból felmenőkkel bíró – Asia Musella magyarul tolmácsolta polgármestere üzenetét.

Negyedszázados Szarvas ősznyitó fesztiválja, a Szilvanapok

Munkában a zsűri, azaz Szigeti Anna, Urbán Ildikó és dr. Farkasinszki Ildikó.

Megvan Munkácsy kedvenc sütije