in

Vadászok és horgászok töltötték meg a Fövenystrandot

Bevonulás a IV. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapon Békésszentandráson.
Bevonulás a IV. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapon Békésszentandráson. (Fotó: Babák Zoltán)

Az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei területi szervezete, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, a Békés Vármegyei Vadászszövetség, valamint a település önkormányzata szervezésében Békésszentandráson rendezték a IV. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot szombaton, aminek a Fövenystrand és a fedett rendezvénytér adott otthont.

A nap vadászkürtös térzenével, majd Valaczkai Erzsébet vadászati témájú festményeinek kiállításával kezdődött.

Nagyon fontosnak nevezte a megnyitón Sinka Imre polgármester azt, hogy a megye nyugati szegletében egy ilyen impozáns rendezvénynek adhatnak otthont.

A vadászat nemcsak egyidős az emberiséggel, hanem egy olyan értéket teremtő gazdálkodás, amire – ahogy a vadászközösségekre is – jellemző a vármegye “hagyomány, közösség, érték”, fogalmazott dr. Takács Árpád, a vármegye főispánja, aki maga is vadászember, ahogy a pódiumon őt követő Dankó Béla is.

A körzet országgyűlési képviselője szívesen jön Békésszentandrásra, mert mint mondta, azt látja, az itteni eseményeket, történéseket figyelve, hogy tudatosan építkezve, folyamatos munkával, több ütemben folyamatos fejlesztések történtek, mint a héten átadott szennyvízkezelő telep, vagy éppen az a szabadtéri fedett közösségi tér és környéke, ami otthont adott ennek a nagyszabású eseménynek.

Vörös Ferenc vármegyei rendőrkapitány elmondta, nagyon kevés nem jogszerű cselekménnyel találkoznak a vármegyében, arra biztatta a szervezőket, hogy ilyen jellegű kérdéseikkel továbbra is forduljanak hozzájuk.

Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke kifejtette, hogy a két szervezet mintegy 33 ezer tagjának az összetartozását a vadászat és a horgászat szeretete biztosítja.

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezetének, valamint a Békés Vármegyei Vadászszövetség elnöke változásokat jelentett be a vadászat során engedélyezett eszközök használatát, illetve a vadászvizsgák korhatárát illetően. Változás lesz a gépjárművek és a vadak ütközésekor a felelősség kérdésben is. A jövőben akkor terheli csak felelősség a vadásztársaságot, ha vadászat során, például hajtás következtében kerül a képkocsi elé a vad.

A köszöntőket díjak átadása követte. Nimród Vadászérem kitüntetést kapott Ökrös Bálint, a Vésztői Vadásztársaság tagja, Köböl András, nagykamarási vadász, Ficzere Ferenc, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság tagja, Dankó Béla, orsszággyűlési képviselő, a szarvasi Táncsics Vadásztársaság tagja, valamint dr. Lugasi József, a Dombegyházi Lévés-Farm Vadásztársaság tagja.

Kamarai Érdemérem elismerést vett át Bottáné Tisza Zsuzsanna sportlövő, dr. Muntyán János állatorvos, illetve Durkó János vadász és koronglövő. Békés Vármegye Vadgazdálkodásáért kitüntetést kapott a Wenckheim család, amit Wenckheim László vett át, Váczi Sándor, a Kettős-Körösmenti Vadásztársaság tagja, Major Attila, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság elnöke, valamint Szatmári Zsolt, a Dévaványai Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Dr. Takács Árpád főispán elismerését érdemelte ki Filó Attila, a Csabai Gazdák Vadásztársaság elnöke és Illin József, a Dévaványai Vadásztársaság elnöke.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezetének együttműködési megállapodása alapján elismerésben és jutalomban részesült Medve István címzetes rendőr főtörzsőrmester, valamint Gyulavári Imre címzetes rendőr őrnagy.

A nap hátralevő részében új vadászokat avattak, voltak horgászati és vadászati bemutatók, Illetve számtalan kísérőprogram biztosította a résztvevők szórakozását.

Sükösd Attila edző, Bogyó Benedek és Tóth Dominik.

Birkózó ezüst a területi diákolimpiáról

A vármegyei másodosztály "A" csoportjának 4. fordulójában a Doboz SE csapatát fogadta vasárnap a Csabacsűdi GyLSE.

Egy pontot hagyott a Doboz Csabacsűdön, egyet hozott a Hunyadi Füzesgyarmatról