in

Tizenegyedszer kukoricáztak Csabacsűdön

XI. Nemzetközi Kukoricanap Csabacsűdön.
XI. Nemzetközi Kukoricanap Csabacsűdön. (Fotó: Somogyi Martin)

A Szarvasi Rezesbanda vezetésével vonultak fel az alkalmi napszámosbrigádok a törés helyszínére szombaton a XI. Nemzetközi Kukorica Nap kezdetén. A Csabacsűdiek Baráti Köre 2011-ben útjára indított hagyományőrző fesztiválja mára falunappá nőtte ki magát.

Míg a betakarító csapatok dolgoztak, addig a rendezvénytéren elkezdődött a sütés-főzés, hogy majd szakértő zsűri döntse el, melyik csapat főztje sikerült a legízletesebbre. Az ételek mellett a pálinkák is megmérkőztek ezen a napon.

A földekről történő bevonulást követően köszöntők hangzottak el. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke reményét fejezte ki, hogy a kukoricanapok hagyományát még sokáig tudják folytatni. Szebellédi Zoltán Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke a helyi értékek és a helyi közösségek fontosságát hangsúlyozta. Ezek megőrzésében partner Békés Vármegye Önkormányzata. Gaál Roland azokra az időkre emlékezett vissza, amikor gyermekként a családi háztájiban hol jobb, hol silányabb termést takarítottak be. Csatlakozott az előtte a hagyományok megőrzésének fontossága mellett szólókhoz.

Molnár József polgármester ragyogó időt kívánt mindenkinek, kellemes baráti beszélgetéseket, illetve köszönetét fejezte ki a Kisuczkiné Tusjak Edina vezette baráti körnek a szervezésért. A köszöntők sorát a Csabacsűdiek Baráti Köre elnöke zárta. Elmondta, hogy a kétévente felváltva megrendezésre kerülő Nemzetközi Kukoricanap, illetve a Csuhébál feladata a kukoricatörések munkafolyamatai hagyományának ápolása. Mindemellett ezen események kitűnő alkalmat biztosítanak a helyi, illetve a határon inneni és túli baráti kapcsolatok ápolására. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bohrát Mária, Örménykút, Sinka Imre Békésszentandrás, illetve Oláh Kálmán, Csanádapáca polgármestere.

Míg a betakarító csapatok dolgoztak, addig a rendezvénytéren elkezdődött a sütés-főzés, hogy majd szakértő zsűri döntse el, melyik csapat főztje sikerült a legízletesebbre. A főzőversenyt az ovis szülők csapata nyerte. Őket a Coop bolt dolgozóiból, illetve a Nagycsaládosok Egyesületének tagjaiból álló szakácsteam követte a képzeletbeli dobogón.

A délután folyamán színpadra lépett a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citera Zenekar, a csanádapácai Dohánylevél Egyesület, valamint a Tessedik Táncegyüttes is. Az este Mohácsi Brigivel kezdődött, majd utcabál zárta a rendezvények sorát.

Fotó: Somogyi Martin

A mérkőzés egyetlen gólját Tasi Kristóf szerezte.

Idegrendszerek csatáztak a szomszédvári mérkőzésen

Magabiztos szarvasi szereplés a karate vidékbajnokságon