in ,

Szent Mihály-napi tűzgyújtás Jeromoskor

Tűzgyújtás Szarvason 2023. szeptember 30-án. (Fotó: Babák Zoltán)

Szent Jeromos-napján ünnepeltük Szent Mihályt, illetve emlékeztünk a hagyományra, hogy a gazdák ezen a napon hajtották be a szarvasmarhákat a legelőkről téli szállásukra. A telt házas Szarvasi Vízi Színházban Babák Mihály köszöntötte a nézőket Szent István ünnepén, majd ügyesen elmozogta apró botlását. Ebből is látszik, hogy alaptalan az a városi szóbeszéd, miszerint a névegyezőség miatt zárja ezen a napon a kapuit gálaműsorral és tűzgyújtással a nyári színház. Miután átállította naptárát az aktuális hétre, felköszöntötte a nézőtéren ülő összes Mihályt és Szent Mihályt.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója megragadta az alkalmat, hogy kifejezze örömét a rekord látogatószámmal zárult nyári évad felett, majd Csasztvan András, a Cervinus Teátrum vezetője jelentette be, hogy lezárul a szabadtéri, máris nyílik a kőszínházi évad. Ezt követően a két színi direktor felköszöntötte a város saját Mihályát, aki az ajándékban, a kínai selyemakác-csemetében mintha az előző esti jókais előadás díszletét vélte volna felfedezni.

A szezonzáró gálaműsorban fellépett Kiss Viktória, Nádra Kitti, Nagy Róbert és Szász Borisz. Az est primadonnája Galambos Hajnalka, bonvivánja a Cervinus Teátrum művésze, Timkó János volt.

A húsznál is több dalt követően jött el a hagyományőrző íjászok ideje, akiknek az idén mindössze három-négy sorozat kellett, hogy belőjék magukat, és lángoló nyilaikkal meggyújtsák a Körös közepére állított máglyát.

Babolek Zoltán 72. percben szerzett góljával beállította a végeredményt.

Kicsit ellépett a két listavezető

Két arany, egy bronz Lengyelországból