in

Újratanulták a kemencézés tudományát

A „SZARVASÉRT” Alapítvány a „Tanuljuk újra elődeink kemencés tudományát” című projektének köszönhetően meghívta a szarvasi óvodásokat, általános iskolásokat, középiskolásokat, egyetemistákat és felnőtteket kemencében sült kelttészta készítésére, amelyet szakember segítségével, saját kezűleg gyúrtak, formáztak, kemencében sütöttek ki és fogyasztottak el.

A gyerekek külön időpontban, csoportokban érkeztek a Civil Házba pedagógusok kíséretében. Az óvodások és az általános iskolások a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvodából, a középiskolások a GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolából, az egyetemisták az Agrár és a Gál Ferenc Egyetemről, a felnőttek Szarvasról, Szegedről érkeztek.

A programnak köszönhetően a Civil Házban több mint száz gyermek, fiatal és felnőtt szorgoskodott. A Civil Ház udvarán található kemencét Bodnár István (a kemence készítője) mutatta meg az idelátogatóknak. Minden korosztály a maga nyelvén és életkorának megfelelő mélységben megtudhatta, hogyan kell a kemencébe begyújtani, hogy meddig és mivel lehet fűteni, hogy elérje a kemence belseje azt a hőmérsékletet, hogy étel készülhessen benne. Beszélgettek a kemence kettős hasznáról, mint ételkészítésre és fűtésre egyaránt alkalmas építményről. Természetesen a kemence környezetkímélő és energiatakarékos hatása is szóba került.

A Civil Ház épületében Medvegy Veronika óvónő és Závogyán Judit az alapítvány elnöke várták a csoportokat.

Itt Veranéni megmutatta, melyek a kelt tészta készítéséhez szükséges anyagok, hogyan kell kigyúrni, érlelni a tésztát. Ezt követően a jelenlévők saját kezűleg formázhatták a tésztát. Olyan alakú kalácsot fonhattak, ami nekik tetszett. Az elkészült kalácsokat tepsire rakták, tojással lekenték, mákkal, kristálycukorral díszítették. A kelesztés után a sütés és a jó étvágyú elfogyasztás következett. Azokat a kalácsokat amit nem ettek meg, büszkén vitték haza a jelenlévők, dicskedve, hogy „ezt én készítettem”.

Nem is olyan bonyolult kelt tésztából süteményt készíteni, mint gondoltam, fogalmazott egy egyetemista. Bizony nem az, csak merni kell hozzákezdeni.

Reméljük, hogy a SZARVASÉRT Alapítvány által szervezett program tapasztalatai tovább élnek, akik kipróbálták, otthon is bátran készítenek ilyen ételeket. Az érdeklődőket tavasszal várjuk hasonló kemencés programokkal.

Závogyán Judit elnök

What do you think?

Győzelemmel kezdődött a jégkorongos bajnokság

Karnyújtásnyira a csillagoktól