in

Újratanulták a kemencézés tudományát

A „SZARVASÉRT” Alapítvány a „Tanuljuk újra elődeink kemencés tudományát” című projektének köszönhetően meghívta a szarvasi óvodásokat, általános iskolásokat, középiskolásokat, egyetemistákat és felnőtteket kemencében sült kelttészta készítésére, amelyet szakember segítségével, saját kezűleg gyúrtak, formáztak, kemencében sütöttek ki és fogyasztottak el.

A gyerekek külön időpontban, csoportokban érkeztek a Civil Házba pedagógusok kíséretében. Az óvodások és az általános iskolások a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvodából, a középiskolások a GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolából, az egyetemisták az Agrár és a Gál Ferenc Egyetemről, a felnőttek Szarvasról, Szegedről érkeztek.

A programnak köszönhetően a Civil Házban több mint száz gyermek, fiatal és felnőtt szorgoskodott. A Civil Ház udvarán található kemencét Bodnár István (a kemence készítője) mutatta meg az idelátogatóknak. Minden korosztály a maga nyelvén és életkorának megfelelő mélységben megtudhatta, hogyan kell a kemencébe begyújtani, hogy meddig és mivel lehet fűteni, hogy elérje a kemence belseje azt a hőmérsékletet, hogy étel készülhessen benne. Beszélgettek a kemence kettős hasznáról, mint ételkészítésre és fűtésre egyaránt alkalmas építményről. Természetesen a kemence környezetkímélő és energiatakarékos hatása is szóba került.

A Civil Ház épületében Medvegy Veronika óvónő és Závogyán Judit az alapítvány elnöke várták a csoportokat.

Itt Veranéni megmutatta, melyek a kelt tészta készítéséhez szükséges anyagok, hogyan kell kigyúrni, érlelni a tésztát. Ezt követően a jelenlévők saját kezűleg formázhatták a tésztát. Olyan alakú kalácsot fonhattak, ami nekik tetszett. Az elkészült kalácsokat tepsire rakták, tojással lekenték, mákkal, kristálycukorral díszítették. A kelesztés után a sütés és a jó étvágyú elfogyasztás következett. Azokat a kalácsokat amit nem ettek meg, büszkén vitték haza a jelenlévők, dicskedve, hogy „ezt én készítettem”.

Nem is olyan bonyolult kelt tésztából süteményt készíteni, mint gondoltam, fogalmazott egy egyetemista. Bizony nem az, csak merni kell hozzákezdeni.

Reméljük, hogy a SZARVASÉRT Alapítvány által szervezett program tapasztalatai tovább élnek, akik kipróbálták, otthon is bátran készítenek ilyen ételeket. Az érdeklődőket tavasszal várjuk hasonló kemencés programokkal.

Závogyán Judit elnök

Győzelemmel kezdődött a jégkorongos bajnokság

Karnyújtásnyira a csillagoktól