in

Rendhagyó bejáráson vette vissza az önkormányzat a Pavilont

Rendhagyó bejárás a Pavilonnál 2023. november 8-án. (Fotó: Babák Zoltán)

“Ritkaság a dolgainkban, hogy egy beruházást a végén jogos önhatalommal vissza kelljen venni, hogy befejezzük”, mondta tegnap az Erzsébet-ligeti Pavilonban tett bejárás kezdetén Babák Mihály polgármester.

Magyarázatot is adott: a beruházás 90 százalék feletti készültségi foka mellett a kivitelező nem hajlandó befejezni és átadni a Pavilont. Már két alkalommal meghiúsult a műszaki átadás-átvétel, és az utolsó 25 százalékról szóló végszámlát sem hajlandó kibocsátani.

“Komoly gondok vannak a kivitelező oldalán, de nekünk a saját problémánkkal kell foglalkozni, be kell fejeznünk ezt a beruházást!”, fogalmazott a városvezető.

Felelevenítette: a pénzt régebben nyerte a város a Pavilonra, megterveztették, közbeszereztették. Annak eredményét megtámadta a konkurrens ajánlatot tevő cég azzal, hogy a nyertes pályázatában leírtak nem fedik a valóságot. A közbeszerzési tanács végül jóváhagyta az eredeti eredményt, de addigra már eltelt hét hónap. A munka lassan elkezdődött. Mikor elkezdtek látszódni a problémák, az önkormányzat igyekezett a minél magasabb százalékú készültségi fok felé terelni a kivitelezőt, hogy ne egy félkész torzót kelljen átvenni, mondta Babák Mihály. Így jutott el a pavilon a 90 százalékos készültségi fok fölé, “de most át kell mennünk kivitelezőbe. kézbe vesszük a befejezést, a hiánylistát össze kellett állítani. Meg kell keresni az alvállalkozókat, hogy befejezik-e a munkát, ha az önkormányzat fizeti ki a hátralevő munkálatok díját”.

Eddig nem volt felmérhető, hogy ez a néhány százalékos hiány mekkora anyagi kárral jár az önkormányzat számára, ezért négy munkacsoportot állított fel, amik felvették a hiánylistát, beárazták azt, intézték a jogos önhatalommal történő visszavét ügyét, illetve a konyhai eszközökkel kapcsolatos teendőket.

“Veszteségeink lesznek”, jelentette ki Babák Mihály, és hozzátette, “sajnos az is várható, hogy a ki nem fizetett alvállalkozók is jogos önhatalommal élnek majd”. Itt a mellett álló dr. Melis János címzetes főjegyző halkan megjegyezte, hogy az talán nem is lesz annyira jogos.

“Bánt minket, hogy ilyen módszerrel kell befejeznünk egy beruházást, de nem maradt más lehetőségünk”, zárta gondolatait Babák Mihály, majd elkezdődött a hiánylista felmérése.

Szalai Anita és Farkas Zalán országos sakkeredményekkel térhetett haza csapatbajnokságokról

Változás a fül-orr-gégészeti fekvőbetegek hétvégi ellátásában Orosházán