in

Végéhez közeledik a Kacsa-tó környéki beruházás

A Kacsa-tó látképe 2023. november 14-én. (Fotó: Babák Zoltán)

“Megkezdődött a kampány”, jelentette ki valaki az érdeklődők közül a kedd délelőtt lezajlott Kacsa-tavi beruházás bejárásának közepe táján, amikor a lakossági kérdések sorában Lesfalvi Balázs feltette, hogy lehet-e majd a fejlesztés által érintett Körös-szakaszon horgászni, ahogy gyerekkorában lehetett. Babák Mihály polgármester azt válaszolta, hogy lehet majd horgászni, a túloldali partszakaszon, ami az önkormányzat tulajdonában van.

Többeket, köztük Csanádi Lászlót, a körzet képviselőjét is inkább a kerítés létjogosultsága, illetve a kapuk zárásának kérdése érdekelte. Zárt kapukat döngettek, Babák Mihály polgármesternek feltett szándéka, hogy elejét veszi a rongálásoknak, illetve véget vet – az információi szerint korábban ott folytatott – drogozásnak.

Babák Mihály egy kis időutazással kezdte a projekt ismertetését, kezdve a Bolzáktól, akik idejében a kastélyhoz tartozó park és sétány volt arra, majd sportlétesítmény, jégpálya, legutóbb padig szabadstrand, ahol Ervin tartott diszkókat. Húsz év munka van abban, hogy a Szirén üdülőjétől a Bolza-kastélyig sikerült a partszakaszt visszaszerezni, mondta. Ezt egy nagyon fontos, a szarvasiakat szolgáló lépésnek nevezte, miután a városlakók többségének nincs Körös-partja.

Köszönetet mondott a jelenlétével a fórumot megtisztelő Zalai Mihálynak, hogy a visszahulló pénzekből sikerült keretet keríteni rá.

Az utána szót kapó megyegyűlési elnök azzal kezdte, hogy ilyen rendezvényen még nem volt. “Nem általános az, hogy egy befejezés előtt álló beruházásnak a munkaterületén sajtónyilvános rendezvény legyen. Jó az, ha a sajtón keresztül látják az itt lakók, hogy egy beruházásnak van ilyen állapota is, amikor még nem látszik, mire is lehet ezt használni, hány ezer-tízezer embernek fog ez örömet szerezni, hány rendezvénynek fog otthont adni”, fogalmazott Zalai Mihály.

Remek partnerség alakult ki, szinte forródrót volt a városháza és a megyeháza között, ezért jól tudtak helyezkedni, és tartani a kötényt a lehulló pénzek begyűjtéséért. Szarvas vonatkozásában 4,3 milliárd forint értékben 19 pályázat kapott támogató döntést, amik a Kacsa-tóhoz hasonlóan lassan a végükhöz közelednek, foglalta számokba az ide érkező pályázati pénzeket.

“Kimondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb természet-, terület- és parkrendezési feladata valósul, valósult meg az elmúlt hónapokban”, kezdte ismertetőjét Bődi Péter, a kivitelező INTEGRÁL Építő Zrt. vezérigazgatója. Felsorolta a több, mint 10 ezer négyzetméteren megvalósuló beruházás főbb feladatait, számait.

A tó kotrása során 3000 köbméter iszap került kitermelésre és elszállításra. A kertépítési munkálatok során nyolcezer négyzetméternyi terület lesz füvesítve öntözőrendszerrel ellátva. 3500 cserje, 50 fa, valamint vízinövények lesznek telepítve. A tó térkövezett sétányon körbejárható lesz. A térburkolatok körvonalai már jól láthatók. Mellette gyermek- és felnőttjátszótér épül. Lesz egy kis fahíd, a gátoldalban madárlesek, padok, fitneszelemek. Már látszanak a rönkbástyák lealapozott helyei.

Az előregyártott pillérekre helyezett faszerkezetű, bitumenes zsindelyfedésű 400 négyzetméteres rendezvénycsarnok 72 darab 10 méter mélyre fúrt cölöpökön áll. Erre a feltöltött régi Körös-meder miatt volt szükség. Alatta 50 négyzetméteres színpad van. A hozzá csatlakozó kiszolgáló épület 70 négyzetméteres.

A terület három, az Üdülő sétány, a Vasút utca, illetve a Bolza sétány felöl egy-egy kapun keresztül lesz megközelíthető. A sétány irányából már látszik, hogy fognak ezek kinézni.

A bejárás a cikkünk elején említett lakossági kérdésekkel zárult.

Gerhát Krisztián gólja lélektani pillanatban jött.

Büntetőből mentett egy pontot Csabacsűd

Az elszántsághoz kétség sem férhet.

A Gallicoop őrzi a veretlenségét