in ,

Mert olyan nincs hogy elég jó: Csúcstechnológia a karateakadémián

Betanulás a gépek használatába Nagy Máté segítségével a karateakadémián 2023. október 19-én.
Betanulás a gépek használatába Nagy Máté segítségével a karateakadémián 2023. október 19-én. (Fotó: Babák Zoltán)

A közelmúltban a Dél-Alföldi Regionális Karate Akadémia értesítést kapott Dr. Schmidt Ádám sportállamtitkár kézjegyével ellátva. A levél szerint a létesítményi igényekre és az eredményes működésre hivatkozással benyújtott kérelmük támogatásra érdemes, így a központ új, nem beépíthető eszközökkel bővülhet.

Újabb álmuk valósulhat meg ezzel a szarvasi karatésoknak, hiszen a mostani csomagban a fogadótér és a kiszolgáló helyiségek bútorain felül olyan berendezésekkel gazdagodhatnak, amik érdemben tudják javítani felkészülésük minőségét.

Az első körben meg is érkeztek az amerikai profi sportokban használatos Keiser cég pneumatikus edzőgépei. A berendezések sűrített levegővel működnek,amiknek az a különlegességük, hogy a teljes izommunka során ugyanazzal az ellenállással szemben kell erőt kifejteni, így a mozdulat olyan tartományaiban is hat, ahol a súlyzóknál, gumikötélnél holtjáték van, valamint a nem kívánatos sokkhatás sem jelentkezik az egyenletes terhelés mellett. Ennek köszönhetően az eszközök segítségével az egyes sportági igényeknek megfelelő minőségi izmok építhetők.

A karatésoknak két ilyen gép is a birtokukba került. Az egyik a Functional Trainer, amely 180 fokban állítható karjainak köszönhetően szinte minden sportmozgást képes modellezni ellenállás mellett az atlétikától a labdajátékokban át a küzdősportokig.. A kijelzőnek köszönhetően folyamatos visszajelzést kapunk, látjuk a csúcsteljesítményt, és az annak százalékában meghatározott aktuális erőt, ami alapján a pillanatnyi állapotnak megfelelően adagolható kilowattonként a terhelés és határozható meg a gyorsaság fejlesztését szolgáló optimális ismétlésszám.

A másik gép a Keiser Runner. Ezt t már konkrétan futómozgásra fejlesztették, itt is leginkább az indulások, lépések, elrugaszkodások dinamikájának és robbanékonyságának javítására, ami persze nem csak atlétikában, de szinte az összes sportban kulcsfontosságú és elengedhetetlen része a felkészülésnek. A kitörések, robbanékony megindulások, ritmusváltások fejlesztésére aligha lehet jobb eszközt elképzelni.. Nem véletlen hogy a Keiser kiemelt partnere az NFL, NBA és az NHL legjobb csapatainak is.

A gépek átadását egy képzéssel összekötött betanítás kísérte, amit a hazai forgalmazó ügyvezetője, Orbán Zsolt tartott az akadémia edzőinek és élsportolóinak. A látottak és hallottak alapján biztosak lehetünk abban, hogy a felkészülés a legmagasabb szinten folytatódhat, a versenyzők elhivatottságát ismerve pedig abban is, hogy megfelelő helyre került.

Azok a versenysportolók, akik felkészülésükhöz szeretnék igénybe venni a high tech eszközöket bizalommal fordulhatnak a Dél-Alföldi Regionális Akadémiához, ahol szakértő segítséget is kapnak a gépek hatékony használatához.

Az akadémia szellemiségével összecseng a Keiser cég filozófiája : mert olyan nincs, hogy “elég jó”.

Ruzsinszki György edző

Az elszántsághoz kétség sem férhet.

A Gallicoop őrzi a veretlenségét

Péter Kata (Emma) és Hernádi Judit (Aurora) a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda a Becéző szavak című közös előadásában.

Édes-keserű anya-lánya kapcsolat