in ,

A nehézségek ellenére sikeres évet zártak a szentandrási kajakosok

Sinka Péter számol be az év történéseiről.
Sinka Péter számol be az év történéseiről. (Fotó: Balla Ferenc)

A Békésszentandrási Kajak-kenu Szabadidő SK a klub történetének 62. évadát zárta november 11-i összejövetelén a Körös Művelődési Ház nagytermében. Az estet szokás szerint az összefoglalókkal és a beszámolók kezdték az egyesület vezetői.

Jelenleg 24 versenyzési engedéllyel bíró sportolója van az egyesületnek, akik 2023-ban 13 versenyen vettek részt, mondta Sinka Péter, Petár. A tavalyi 37,5 pont után az idén 53 pontot értek el. Külön örvendetesnek nevezte, hogy a 10-18 év alattiak meg tudták duplázni a 2022-es pontszámaikat. Bár az MKKSZ idei listája még nem ismert, ez reményt adhat arra, hogy a bajnokságokon szerzett pontok alapján továbbra is a klubok országos rangsorának a középmezőnyében zárnak.

“Emléke nem halványul”, emlékezett a nyolc éve égi vizekre igazolt korábbi elnökről, edzőtársáról, barátjáról, Sinka Józsefről, Sopekről.

Összefoglalta az évad eseményeit, szólt az edzőtáborokról, a nagy érdeklődés kísérte kenutúráról, a Csikós György Emléktornáról, illetve a nehézségekről is. Ezek közül elsőként patrónus edzői támogatás megszűnéséről, a drasztikusan megemelkedett szövetségi tagdíjakról, a saját költségvetésből megoldott edzői költségekről.

A takarékossági intézkedések és a bevételek növelésére tett erőfeszítések között elmondta,

Kénytelenek voltak megszorításokat hozni. Az utazási költségeken való takarékoskodás miatt a bajnokságokon továbbra is részt vesznek, de az akadémiai rendezvények közül csak a versenyeken tudnak ott lenni. Klubrendezvények közül is csak olyanra volt lehetőség, amik nem terhelték a költségvetést, önköltségesek, vagy felajánlásokból tör valósultak meg, amiért háláját fejezte ki a szülőknek, támogatóknak. Minimálisra csökkentették a beszerzéseket, a rezsiköltségeket folyamatosan monitorozzák.

Mindezek mellett mindenkinek a saját szintjén tudták biztosítani a versenyzés lehetőségét. Az 52. Simon Fiala Emlékversenyre – amin az országos versennyel való ütközés miatt nem rendezték meg a mastersek számait – 27 magyar és 7 román egyesület jött el. A versenyhétvégére 689 előzetes nevezés érkezett, plusz a helyszíni nevezések száma is jelentős volt. A 107 versenyszám jó hangulat mellett zajlott.

A közeli, szarvasi, gyomaendrődi és békési versenyeket meg sem rendezték 2023-ban, amik az egyesület versenyzői számára a legkedvezőbb költségekkel járnak, fogalmazott Petár.

Az egyesület gazdasági helyzetéről Fabó István, Pufi számolt be. Pálinkás András és Sovány Ilona edzők az idei felkészülésről és versenyekről osztották meg információikat.

A serlegek átadását követően a társ sportszervezetek képviseletében Jámbor Zoltán, a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesülete elnöke elmondta, a hat kiemelt sportág elviszi a sportpénzek 90 százalékát. Minden más sportág csak úgy tud létezni, ahogy a szentandrási kajakegyesület, összefogással, a sportág iránti elkötelezettséggel.

Kovács Tamás, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetőedzője, versenysportdivíziójának sportszakmai munkatársa annyit tudott tenni, hogy az előtte szólók által elmondottakat tolmácsolja az országos szövetség döntéshozói felé, és kitartást kívánt a patinás klubnak.

A beszámolókat vacsora követte.

Fotó: Balla Ferenc

Géphiba miatt szünet a mammográfiai szűrővizsgálatokban Orosházán

Hungarian Open: három szarvasi döntős, Nagy Máté kvalifikált az Eb-re