in

Nulladik napi adventi vásárnapot tartott a Valami

Nulladik napi adventi vásárnapot tartott a Valami a szentandrási új piacon.
Nulladik napi adventi vásárnapot tartott a Valami a szentandrási új piacon. (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén különösen alakulnak az adventi hétvégék. A negyedik vasárnap december 24-re, szent estére esik, ezzel ez a legrövidebb adventi időszak a naptár szerint. Majd minden hetedik-nyolcadik év ilyen, 2017-ben és 2006-ban is így jött ki az év vége.

Nem hagyták ezt annyiban a Valami stábjának tagjai, akik meghackelték a szokást, és erre a hétvégére, egyrészt a saját, illetve más termelők számára szervetek egy “nulladik” napot, mondván 24-én már mindenki maradjon otthon, főzzön, készüljön az ünnepre!

A békésszentandrási új piacon vasárnap reggeli ottjártunkkor nehezen indult be az élet. Talán az idei – mai fogalmaink szerinti – első komolyabb hidegnek volt köszönhető, hogy kilenc órakor kezdtek csak megtelni az asztalok, illetve kezdtek szálingózni a vásárlók is.

Előre megrendelt adventi csomagokat, hímzett díszeket, varrot terméket, szatyrokat, ékszereket, mézet, házi készítésű savanyúságokat és édességeket, fürdősókat, fürdőbombákat lehetett megvásárolni.

Aki kisgyermekkel érkezik ezekre a vásárokra, de szeretne tüzetesebben szétnézni a kézműves termékek között, ott tudja hagyni a csemetéket a piac fűtött helyiségében számukra rendezett kézműves foglalkozáson. Ottjártunkkor épp csillámporos mécsestartó készítése volt a feladat.

A következő három adventi vasárnap reggelén folytatása lesz a kézműves piacnak. A hivatalos negyediken azonban – csatlakozva a szaporodó áruházláncok idei gyakorlatához – a Valami valakijei otthon fognak készülődni a szent estére.

Dr. Kelemen Lajos pszichológus előadása.

Nyissunk ajtót a kamaszok világára!

Sükösd Attila, a Szarvasi Birkózó Egyesület elnöke, Kopasz Vendel (Vasas), Tóth Patrik, Szpisjak Bence és Völler Ákos, a Vasas birkózószakosztályának edzője.

Szabadfogású versenyen birkózóink Németországban