in ,

Nyissunk ajtót a kamaszok világára!

Dr. Kelemen Lajos pszichológus előadása.
Dr. Kelemen Lajos pszichológus előadása.

2023. november 20-án a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményének felújított előadói terében került megrendezésre a 2023/2024. évi Szülők Akadémiája programsorozat nyitó előadása. A zártkörű program keretében a szülők, a pedagógus szakemberek és az érdeklődők kapcsolódhattak be a Magyar Tudomány Ünnepe hét nyitányaként.

Az V. Kárpát-medencei Pedagógiai Konferencia és Módszertani Napok „nulladik napján” teltházas érdeklődés mellett mutatkozott be Dr. Kelemen Lajos pszichológus „Kamaszkori tüneteink…” című „könnyű-mély” előadásával, szórakoztató stílusban, népszerűsítve a pszichológia tudományát és kézzel fogható segítséget nyújtva ahhoz, hogy megértsük a kamaszkor lelki jelenségeit, és ötleteket meríthessünk ahhoz, hogy kapcsolódni tudjunk a tizenéves korosztályhoz. A rendezvényt megnyitotta Bíró Gyula igazgató, c.e.docens, a GFE PK Nevelés- és Társadalomtudományi Intézet oktatója.

Felvezetőjében a kiskamaszok megértésére irányította rá a figyelmet, hogy tudjunk olyan „szavakat használni”, témákat felvetni, amelyek foglalkoztatják a gyermekeinket, hogy tudjunk beszélgetéseket kezdeményezni, amikor elzárkóznak a kommunikációtól, és próbáljuk meg megérteni azokat a lélektani folyamatokat, amelyeknek egykoron mi is megélői voltunk. Szülőként, tanárként leginkább elfeledkezünk ma már erről, pedig szüleink biztos tudnának mesélni…

Dr. Kelemen Lajos tabuk nélkül világított rá a kamaszkori jelenségekre, azokra a szülői és tanári pillanatképekre, amelyek a kamaszokkal való találkozások megélt pillanata. Sokszor érezzük a tehetetlenséget, és azt a fel-feltörő kérdést, hogyan neveljünk egy kamaszt?
A tudományt népszerűsítő és a tudatos szülői szerepet támogató gondolatok azt erősítették, hogy miért ne ijedjünk meg a zűrzavaros kamaszkortól, és merjünk a hozzá kapcsolódó megosztó témákról beszélgetni, támaszkodjunk a család erejére, és legyen közöttünk párbeszéd.

Az előadás kitért arra, mi egy kamasz felelőssége, és hol kezdődik a szülőé, nevelőé? Mi az, amikor a tudatosság a célravezető, és mi az, amikor a tiltás a hatékony eszköz?
A Szülők Akadémiája program előadásának végkicsengése – a számtalan megmosolyogtató és nevettető önmagunkra figyelés által -, hogy a kamaszkorba sok minden belefér, a lényeg pedig a megértés, és elfogadás, a szülő-gyermek kapcsolata azért, hogy értsük mit jelent jól szeretni, és a kamasz egy boldog és felelősségteljes felnőtté válhasson.

„A gyermekek olyanok, mint a tükör, ha szeretettel vesszük őket körül, ők is szeretetet sugároznak. Ha azonban a szeretet hiányzik, akkor semmit sem tudnak visszaadni.” – hangzott el a záró gondolat.

És ami az előadás végéről elmaradt a sok-sok szülői sztori margójáról: Lajosnak kiváló, tehetséges, és boldog felnőtt gyermekei lettek.

Sz.Zs.

Pulyka az adventi hétvégék menüjébe

Nulladik napi adventi vásárnapot tartott a Valami a szentandrási új piacon.

Nulladik napi adventi vásárnapot tartott a Valami