in

Pulyka az adventi hétvégék menüjébe

Magyarországon ugyan még nem elterjedt a Hálaadás ünnepe, egy-két remek fogást mégis érdemes ellesni az amerikaiaktól a hétvégi menühöz!

Hozzávalók:

  • 1 egész pulyka
  • 2 ek szárított petrezselyem
  • 2 ek szárított rozmaring
  • 2 ek szárított zsálya
  • 2 ek szárított kakukkfű
  • 2 szár zeller
  • 1 ek só, bors
  • 1 db narancs
  • 1 fej hagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 üveg pezsgő (750 ml)
  • csirkehúsleves alaplé

Elkészítés:

Mielőtt elkezdenénk a munkát, a sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy szép nagy sütőt béleljünk ki alufóliával, de ha van cserépedényünk, akkor ezt kihagyhatjuk. Egy tálban keverjük össze a petrezselymet, a rozmaringot, a zsályát, a kakukkfüvet, valamint a sót és a borsot, majd dörzsöljük be a fűszerkeverékkel a pulykát kívül, belül. A zsálya az egyik legtökéletesebb pulykafűszer, ez semmiképp ne maradjon ki. Ezután töltsük meg a húst a négybe vágott hagymával, összevágott zellerrel, a karikákra vágott sárgarépával, illetve a gerezdekre vágott naranccsal. Kössük össze egy madzaggal a pulyka lábait, a szárnyakat pedig hajtsuk a hús aljára, és tegyük a megtöltött pulykát a tepsibe. Locsoljuk meg a tetejét a húsleves alaplével és a pezsgővel, végül csomagoljuk be a húst felül is fóliába úgy, hogy az ne érjen pulyka bőréhez és a lábához. Az előmelegített sütőben süssük legalább 3 órát, majd távolítsuk el a fóliát, és pirítsuk a húst további 30-60 percig, amíg a bőre aranybarna nem lesz. Amikor a hús elkészült, vegyük ki a sütőből, és pihentessük 10-15 percig egy meleg helyen szeletelés előtt.

Tipp: ha csak egy-két főre főznénk, vásároljunk pulyka felsőcombot az egész pulyka helyett, a fűszerekkel, gyümölccsel ugyan olyan tökéletes lesz.

 Tálaljuk rozmaring ággal, gyümölcsökkel. Jó étvágyat!

Térségi irodalmi verseny nyolcadszor

Dr. Kelemen Lajos pszichológus előadása.

Nyissunk ajtót a kamaszok világára!