in

Az utolsó testületi 2023-ban Békésszentandráson

Ülésezik Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete 2023. december 11-én.
Ülésezik Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete 2023. december 11-én. (Fotó: Babák Zoltán)

Hétfőn ülésezett Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete.

A napirendek előtt Sinka Imre polgármester tájékoztatójában elhangzott, hogy a piacnál MBH Bank ATM-jének kiépítése van folyamatban. A településnek az infrastruktúrát, a helyiséget és az áramot kell biztosítani, a helyiségbe kártyával lehet majd bejutni. Más banknak is tervben van, hogy automatát helyez el a településen, tájékoztatta a képviselőket, illetve az ülést a Szarvasi Televízióban követőkkel Sinka Imre.

A napirendek között elsőként a testület elfogadta a 2024. szeptember 30-ig szóló munkatervét, ami szükség szerint módosítható.

Visszatérő téma a testület előtt a Fő u. 22. alatt található 9,8 négyzetméteres iroda használatáról szóló beszámoló, amit a rendelkezésre bocsátó MNV Zrt. számára kell megküldeni január 31-ig.

18 fővel terveznek a 2024-es közfoglalkoztatási programban. Csökkenő létszámmal egyre csökkenő támogatással három, szociális munka, helyi értékteremtő munka, mezőgazdasági programelemben vesznek részt. Ha csekély fizetéssel is, de munkát tudnak adni ennek a 18 embernek, mondta Virág Sándor képviselő.

A helyi adórendeletet törvényi rendelkezés miatt kellett módosítani. Ebből a KATÁ-sokra vonatkozó kedvezmény került ki.

A Magyar Falu Program Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések pályázati kiírásán belül az Óvodai játszóudvar, közterületi játszóterek fejlesztése kategóriájában tervez fejlesztést. Virág Sándor a településfejlesztési bizottság nevében elmondta, hogy inkább több apró játszóeszköz beszerzése lenne célszerű.

Évről évre visszatérő napirend a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület dologi kiadásainak előfinanszírozására szóló megállapodás jóváhagyása. Erre
416 ezer forintot hagyott jóvá a testület.

Az önkormányzat és intézményei tulajdonában lévő személygépjárművek folyamatos karbantartására, szervizelésére célszerű egy autószerelő vállalkozás megbízása, mely által elkerülhető az alkalmankénti ajánlatkérés, így a szolgáltatás előre tervezhető fix áron kerül ellátásra. A feladatra helyi vállalkozóval tudtak rendelkezésre állási szerződést kötni.
 
Egységes díjazása lesz a Körös Művelődési Ház bérbevételének nyári és téli időszakra. Ez leolvasás alapján kiegészül az elfogyasztott elektromos áram és a gáz költségével. A díj az igényelt helyiségek számához igazodva változik.

Meghosszabbították a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos szerződést. Kötelező önkormányzati feladat, el kell látni, mondta Virág Sándor képviselő.

A Gondozási Központ díjait is emelték, de itt a nyári és téli időszakban eltérő összegek maradtak. A díjat befolyásolja a bérleti időszak hossza napon belül, illetve az, hogy az hétköznapra vagy hétvégére esik.

A Szentandrási Híradó 2024-es költségvetésével kapcsolatban a képviselők úgy döntöttek, hogy a 8 oldalas újság a kampányidőszakban, azaz március-június alatti időszakban 12 oldalon jelenik meg.

A településüzemeltetési Intézmény bérelhető gépeinek díjait inflációkövetően emelték.

Szilveszterre érkezett terembérleti kérés a Körös Művelődési Ház kistermére, amit 20 ezer forint összegben határozott meg a testület.

Az önkormányzat 2023. december 31-ével felmondta a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulással a megállapodást. Visszamenőlegesen szükség volt elmaradások, illetve formai dolgok átvezetésére, amit meg is tett a testület.

A teljes létszámban ülésező testület minden határozati javaslatot egyhangúlag fogadott el.

Feketével az új fizetős utak.

Fizetős lesz az M44

Nem fantasztikus, varázslatos!