in , ,

42 éve karatézik, 7. danos mester lett Lovász György

Lovász György (j) átveszi a 7. dant bizonyító diplomáját.
Lovász György (j) átveszi a 7. dant bizonyító diplomáját.

Lovász György 42 éve karatézik. Tíz év gyakorlás után 1991-ben szerezte az első fekete öves fokozatát. Az idén érdemelte ki a hetediket.

A helyi klubot, a főiskola Spartacus SE Karate Szakosztályát – többekkel egyetemben – Mikolay István alapította meg 1980-ban. Itt kezdte edzéseit, majd később edzőként itt folytatta a karate tanulását/tanítását. A klub 1988-ban csatlakozott az akkor alakuló SKI Magyarország Szövetségéhez, ami a Hirokazu Kanazawa alapította a Shotokan Karate-do International Federation hazai szervezete. 2002 óta ennek a szövetségnek az elnöke Lovász György.

Karatéban a tanulófokozatok a fehértől a barnáig terjednek. Egy-egy “színen” belül több vizsga is lehet. A fekete övnél további 10 fokozat létezik.

A 7. dan technikai szintet jelent, nem függ a versenyeredményektől, válaszolta Lovász György arra a kérdésünkre, hogy mit kell tenni ezért a magas övfokozatért. Ma Fridrich Györggyel ketten vannak 7. danosok Magyarországon. Náluk nincs magasabb danfokozattal rendelkező mester a magyar stílusszövetségen belül, míg a Shotokan Karate-do International Federationben 9. dan jelenleg a legmagasabb fokozat. 10. danos eddig egyedül az alapító, Kanazawa mester volt.

Az övvizsga áprilisban volt Japánban egy nemzetközi szeminárium eseményeként. Két mesterfokozat között nagyjából annyi évet kell várni, mint ahányadik danra vizsgáznak a sportember. Gyuri 2014-ben, azaz kilenc éve szerezte 6. danját, szintén Japánban egy hasonló szemináriumon. Egy ilyen vizsga egy technikai részből, formagyakorlatból, illetve küzdelem részből áll. Míg az alacsonyabb danok vizsgaanyaga részletei ismertek, tanulhatók, itt a vizsgáztató által “helyben” összeállított kombinációkat kell pillanatok alatt megjegyezni és helyesen bemutatni. Ez alkalommal egy 16-17 elemből felépített mozdulatsort kellett bal és jobb oldalra egyaránt megcsinálni. A formagyakorlat végrehajtása mellett annak értelmezését is be kellett mutatni ellenfelekkel szemben. A küzdelem alatt – tekintettel a korra – már nem feltétlenül szabad küzdelmet kell érteni. A Kanazawa mester által összeállított – Kumite Kyohan (a küzdelem tankönyve) – könyvben számos küzdelem szituáció van összefoglalva, azokból kellett a vizsgáztatók által kért több mint 25 kombinációkat bemutatni. Nem automatizmus, hogy vizsgázó megkapja a magasabb danfokozatot, 50 százaléknál nagyobb volt most is a szórás.

A szarvasi karatés sikeresen vette az akadályt, így ma ő a 255-ös számú 7. dandiploma tulajdonosa.

Az Erzsébet ligeti Pavilon 2023. december 21-én.

Pavilon karácsonyra

Pályaválasztási szülői értekezlet bemutató edzéssel