in

A Szarvasi Egészségfejlesztési Iroda 2023-ban is az egészség szolgálatában

2023 januárjától folytatódott az EFOP-1.8.19-17-2017-00024 azonosító szám alatt a Szarvasi Szakorvosi Kft. által megvalósított Egészségfejlesztési Iroda fenntartási időszaka, melynek továbbra is célja hogy javuljon a Szarvasi járásban a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma. Célja az is hogy a szakmai megvalósításban résztvevő kollégák magas szintű szakértelmével járuljanak hozzá az ország átfogó népegészségügyi hálózatának kialakításához, és ezen keresztül a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, egészségkultúrájának javításához és a krónikus nem fertőző betegségek megelőzéséhez a területi egyenlőtlenségek csökkentésével.

A 2023-ban megvalósított programjaink az egészség megőrzését szolgáló cselekvések, szokások széles tárházát kínálta továbbra is az érdeklődő lakosságnak.

Az egészségkockázatok csökkentésére irányuló tevékenységeken belül a rendszeres csoportos életvitelszerű testmozgást ösztönző programok, az aerobic és Nordic Walking foglalkozások, a továbbiakban is népszerűek voltak.

Az idősebb korosztályra irányuló szolgáltatásunk, melynek keretében számos előadást hallgathattak meg az áldozattá válás, balesetmegelőzés/esésmegelőzés, egészséges táplálkozás témákban, illetve intra- és intergenerációs szolidaritás erősítését célzó program is megvalósult.

Népszerű volt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról szóló kóstolással egybekötött előadásunk a békészsentandrási Vitamin Nap keretében, ami rávilágított arra, hogy a helyes táplálkozás nem a lemondásokról szól, hanem a változatosságról melyben minden élelmiszer helyet kaphat ésszerű adagokban.

A krónikus betegekre irányuló tevékenységünk során diabetes és szív-érrendszeri klubokat tartottunk az előző évekhez hasonlóan. Tevékenységünk bővült művészetterápiás-, dohányzás leszoktatást ösztönző-, testsúlykontroll-csoport működtetésével. Az utánkövetés igazolta, csoportjaink sikerességét, mert a résztvevők nagy része az elért eredményét képes volt megtartani.

A minden hónap első hétfőjén megrendezésre kerülő Szülőklub alkalmain a gyermeket tervező, illetve a gyermeket nevelő családok hasznos információkkal gazdagodtak a tudatos családtervezés, párkapcsolatra,szerepekre való felkészülés, családtervezés, a családi konfliktuskezelés, asszertív kommunikáció témákban.

A stressz és szorongás csökkentésére szolgáló technikák ismertetése, problémamegoldó képesség javítása és a konflikuts kezelését szolgáló módszerek tanítása és gyakorlása ez évben is kiemelt szerepet kapott.

A szociális és egészségügyi szférában dolgozók részére 1 napos tréninget tartottunk a depresszió és szuicid veszélyek felismeréséről.

A dohányzás visszaszorításával a leszokást segítő programok elérhetőségét igyekeztünk széles körben megismertetni a dohányzó lakosággal, ide kapcsolódóan minimál intervenciót szerveztünk egyénre szabottan, több alkalommal az év során.

A járás különböző fesztivál jellegű rendezvényeihez kapcsolódva 10 helyszínre kitelepülve egyéni kockázat felmérést és életmód feltérképezést végeztünk, a magas kockázatú egyének részére tanácsadást, illetve az alapellátás és szakellátás felé történő irányítását megtettük. A rendezvényeken az EFI programjairól tájékoztatást adtunk, illetve a népegészségügyi szűrővizsgálatokat népszerűsítettük.

Továbbra is kapcsolódtunk az országos kampányokhoz pl. „Lépten-Nyomon Nova Program, „Méhnyakrák megelőzési Hét”, „Európai Mobilitási Hét”, illetve a pályázati aloldalunkon felhívtuk a figyelmet a népegészségügyi szűrések jelentőségére és a korai felismerés fontosságára. Együttműködés tekintetében az EFI munkatársak folyamatosan gyűjtik a járásban egészségfejlesztésben tevékenykedők, önszervezetek, intézmények, civil csoportosulások, munkáltatók elérhetőségét melyekről érdekcsoport térképet vezetünk.

Az Egészségfejlesztési Iroda továbbra is folytatja a munkáját, 2024-es év első félévének programjait most tervezzük, de biztosíthatjuk a járás lakosságát, hogy minden típusú aktivitásunkat el fogják érni az elkövetkezendő hónapokban is. Ezeket a Szarvasi Szakorvosi Kft. pályázati aloldalán találhatják meg. Szeretettel várjuk Önöket, hiszen sokféle ajánlattal, megoldással tudjuk szolgálni életmódváltásukat. Kérjük azokat, akikben már kialakult az elköteleződés, az egészségükért tenni akarás motiválják családtagjaikat, barátaikat ugyan erre. További információt kérhetnek az iroda telefonszámán is: 66/514-312, 70/612-6005.

Dr. Kozma Lewellyn Marius – EFI Iroda vezető

Pályaválasztási szülői értekezlet bemutató edzéssel

Megemlékezők Tessedik Sámuel szobra előtt.

Harangszóval keretezve