in ,

BÚÉK 2024 : Zenei kalandozással köszöntötték az új évet

Másodpercekkel a koncert kezdete előtt Szabados-Tóth Gábor figyelmet kér a Városi Fúvószenekar tagjaitól.
Másodpercekkel a koncert kezdete előtt Szabados-Tóth Gábor figyelmet kér a Városi Fúvószenekar tagjaitól. (Fotó: Babák Zoltán)

Offenbach Orfeusz az alvilágban operettjének Kánkánjával kezdett a Városi Fúvószenekar december 29-e estéjén… igaz, csak hangban, a kánkánhoz tartozó szoknyáikat felkapó táncosokat igyekeztek zenével pótolni, mondta Vári Ferenc, a Városi Fúvószenekar tubása, az est házigazdája.

Ezt követően angol nyelvterületekre kalandozott a zenészek. Anne McGinty Egy fesztivál nyitánya után az ausztrál Rolf Harris szerzeménye következett. A folytatásban felcsendül Elton John és Tim Rice közös műve, az Oroszlánkirály főcímdala, majd egy kis Breakdance John Edmondsontól… ezúttal is zenével pótolva a táncot.

Megszokhattuk, hogy minden ilyen este több felvonásból áll. Az idei óévbúcsúztató koncertnek betétjét a Vajda Band, avagy ahogy Vári Ferenc hívja a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanáraiból és diákjaiból álló formációt, a Vajda Banda adta művészeti vezetője, Juhász Gergely instruálása és konferálása mellett. Gergő először is az együttes nevének magyarázatával kezdte. A névadást a jó nevű elődök művészetének emléket állítva, ugyanakkor figyelmet fordítva a tőlük való megkülönböztethetőség elve vezérli, így a Szarvas Band, Vajda Band vonalon most Vajda Band Emlékzenekar néven játszanak. Jelen színpadi felállásban Molnár Tamara, Fabó Csenge és Tóth Sára fuvolán, Litauszky Nikolett klarinéton, Rónyai Dominik alt- és baritonszaxofonon, Gácsi Gergő gitáron és csörgődobon, Hipszki Liza akusztikus gitáron, Bacsa Zalán basszusgitáron, Gyetvai Csongor dobkészleten, Pécsváradiné Tóth Anikó pedig zongorán, elektromos zongorán, orgonán, egy szóval szintetizátoron, valamint Juhász Gergő trombitán és a szavakkal játszott.

Műsorukban is az angol nyelvterületről származó dalok domináltak. Louis Amstronghoz 1943-ból származó dixie-je és Michael Jackson Thrillere között átruccantak spanyol nyelvterületre is, miközben megsétáltatták a közönséget az utca napos oldalán.

A vajdásokat ismét a nagyzenekar követte, de előtte Szabados-Tóth Gábor a zenekar 88. évét betöltött tagja, Kondacs Pál üdvözletét tolmácsolta, aki annak idején, Kozák Lajos halálát követően vette át a zenekar koordinálását. Azokból az időkből mind a mai napig a zenekar tagja Balogh László, Frankó Zoltán, Szabados-Tóth Gábor és Zima János.

Vári Ferenc a Kozák Lajos Szarvas Város Fúvós Kultúrájáért alapítvány céljairól, támogatóiról, hangszervásárlásokról, élményeikről számolt be röviden.

Maga mellé kérte Szabados-Tóth Gábor és Maczák János tanítványát, Frankó Dorottyát, aki ismét elnyerte a New Yorkban rendezett nemzetközi verseny különdíját.

Ezt követően ismét Amerika felé vette az irányt a zenekar, hogy a pörgős, a magyar indulók világában nem ismert 6/8-os ütemű zenedarabokkal szórakoztassa a közönséget. A levezetést két slágerblokk jelentette, amit egy kondorosi táncospár, Durkó Ferenc és Zsuzsa táncával színesített.

A két blokk között a Petőfi bitcentenárium jegyében a zenekar egyik tagja, Litauszky Niki a költő egyik versét olvasta fel. A blokkot tovább színesítette Juhász Gergő Falu végén kurta kocsma előadása, amit Vári Ferenc élő egyenesben fordított magyarra… vagy valami ilyesmire kimaxolva, olykor kizsigerelve nyelvünk utolsó humortartalékait. Ezt már Gergő sem bírta mosolygás nélkül.

Óévbúcsúztató koncert még – és ez már a 26. volt – nem zajlott le úgy, hogy zárásként ne csendült volna fel a Radetzky-induló, de előtte még Szabados-Tóth Gábor köszönetet mondott azoknak, akik adójuk 1 százalékával segítik az alapítvány működését. Köszönetet mondott dr. Boros István állatorvosnak, mint legnagyobb támogatójuknak, illetve név szerint is megemlített néhányat azok közül, akik valamilyen más módon segítséget nyújtottak a zenekar működéséhez.

A Demeter Lehel ASE NB3-as csapata.

Győzelemmel zárták az évet asztaliteniszezőink

Bulimeccsel kezdték az évet a szarvasi jégkorongozók.

Újév délelőttjén is jégkorongozik a család