in

Elkezdődött az előválogató a Szakma Sztár versenyre

Fotó: Pintér Vince

A gépgyártástechnológiai technikusok, a vendéglátásszervezők és az automatikai technikus autóipar gyártástechnika szakmairányban tanulók írták első nap a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny első fordulóját. Január 23-ig összesen 542 fiatal versenyez.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a hároméves képzést végző és szakmát szerző középiskolásoknak a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), amely az érettségit is adó, 5 éves technikum végzőseinek szól. A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közös versenyének célja, hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák reflektorfénybe kerüljenek a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyre, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre Békés vármegyéből 542 Békés vármegyei diák nevezett, ez az országban az egyik legmagasabb létszám. A szakmák, amelyekben Békés vármegyében versenyeznek a fiatalok, a következők: gépgyártástechnológiai technikus, vendéglátásszervező, cukrász, cukrász szaktechnikus, magasépítő technikus, logisztikai technikus logisztika és szállítás szakmairány, irodai titkár, kereskedő és webáruházi technikus, pincér – vendégtéri szakember, szakács, asztalos, kereskedelmi értékesítő, hegesztő, CNC programozó, épület és szerkezetlakatos, gépi és CNC forgácsoló, nyomdaipari technikus, grafikus, villanyszerelő, erősáramú elektrotechnikus, mechatronikai technikus, ács, kőműves, burkoló, festő, mázoló, tapétázó, központifűtés és gázhálózat rendszerszerelő, hűtő- és szellőzésrendszer szerelő, épületgépész technikus, fodrász, kozmetikus technikus, informatikai rendszer és alkalmazás-üzemeltető technikus, szoftverfejlesztő- és tesztelő, autószerelő, gépjármű mechatronikus szerviz szakmairány, járműfényező, közúti közlekedésüzemvitel ellátó, karosszérialakatos, autóelektronikai műszerész, gépjárműmechatronikai technikus szerviz szakmairány, alternatív járműhajtási technikus, útépítő és fenntartó technikus és vasúti árufuvarozási ügyintéző.

Míg korábban a vendéglátóipari szakmákban versenyeztek a legtöbben, ebben az évben fordult a sorrend és a legnépszerűbb a szoftverfejlesztő- és tesztelő, második a szakács, a harmadik pedig informatikai rendszer és alkalmazás-üzemeltető technikus.

Mészárosné Szabó Anna, az iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, a három fordulós versenyen az, aki legalább 60 százalékot ér el, mentesülhet a szakmai vizsgák bizonyos részei alól.

A koszovói hosszan kukorékoló bizonyította, hogy nem lottón nyerte a nevét.

Négy év szünet után kukorékolhattak ismét a kakasok

A fotó az Adobe mesterséges intelligenciájának terméke.

Változások 2024-ben