in

Változások 2024-ben

A fotó az Adobe mesterséges intelligenciájának terméke.
A fotó az Adobe mesterséges intelligenciájának terméke.

Az új év, az új törvények életbelépésének gyakori határnapja is, összegyűjtöttük olvasóinknak a 2024. január 1-től életbelépett fontosabb változásokat.

Autópálya

Január 1-től fizetős a z M44-es autóút. A matricák ára átlagosan 16,4 százalékkal emelkedett, személyautósoknak az éves országos matrica 49 190 forintról 57 260 forintra drágul, az éves megyei sztrádamatricák pedig 6660 forintba kerülnek majd a tavalyi 5720 forint után. Március 1-jétől egynapos matricát is lehet venni, ennek az ára 5150 forint lesz. Ezen kívül bővítik a díjköteles úthálózatot. Az M4-es és az M44-es fizetőssé tétele után januártól egyedül Nógrád megyében nem lesznek fizetős utak.

Üzemanyag

Magyarország egy európai uniós szabályozásra hivatkozva január 1-től megemelte a jövedéki adót az üzemanyagon, így a MOL-nál két részletben összesen 41 forinttal emelkedik a benzin és a dízel ára: január 1-jén 20, majd január 15-én további 21 forinttal nő a literenkénti üzemanyagár.

Érettségi

2024-től átalakul az érettségi. Magyarból új típusú feladatok, történelemből pedig új témakörök lesznek, változnak a természettudományos tárgyak vizsgái és teljesen új tárgyakat is lehet majd választani. Még nagyobb lesz a hangsúly a lexikális, tárgyi tudás elsajátításán. Idén már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy, és érettségizni sem lehet majd belőle. Ezzel párhuzamosan például a film- és médiaismeret oktatását is kivezetik a tantervből.

Felvételi

Idén átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert is. A legfontosabb változás, hogy az egyetemeknek nagyobb beleszólása lesz abba, milyen tantárgyak középiskolai, érettségi eredményei és milyen egyéb teljesítmények számítanak bele a felvételin elérhető 500 pontba, 100 pont sorsáról az egyetemek saját hatáskörükben dönthetnek. Akár szakonként is más követelményeket szabhatnak meg, ezzel a bemeneti szűrésben nagyobb autonómiát kapnak a felsőoktatási intézmények.

Státusztörvény

Hivatalosan január 1-től lép hatályba a közoktatásban dolgozó pedagógusok új szerződése. Ezzel hivatalosan is kikerülnek a közalkalmazotti jogviszonyból, és átkerülnek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba.

Tanárbéremelés

A kormány ígérete szerint hároméves pedagógus-bérfejlesztési program indul januárban, miután lehívhatóvá vált az uniós pénzek egy része. Ennek keretében először egy 32,2 százalékos béremelést hajtanának végre. A béremelési program végén bruttó 800 ezer forintra nőhet a tanárok bére. A bérfejlesztés nem csak a tanárokra, hanem az óvodapedagógusokra is vonatkozik.

Széchenyi-kártyák

2024-től már nem lehet hideg élelmiszert vásárolni a boltokban SZÉP-kártyával. Januártól ismét csak melegételre, szállásra, szabadidős szolgáltatásokra lehet költeni a kártyákról. Bővítik a Széchenyi Kártya Programot: elektromos autóra is használható lesz a hitel.

Startol a palackok visszaváltási rendszere

Bár a törvény csak Júliustól teszi kötelezővé a gyártóknak, hogy betétdíjas palackokban árulják az italaikat, de a Mol MOHU rendszere már januárban elindul, és a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben és az 1000 főnél népesebb településeken már a visszaváltó-automatákkal is találkozhatnak a vásárlók. Az 50 forintos betétdíj az 1 deciliternél nagyobb és 3 liternél kisebb, fémből, műanyagból vagy üvegből készült egyszer használatos italok csomagolására fog vonatkozni. Ez alól kivétel a tejtermékek és a tejalapú italok, ott továbbra sem kell betétdíjat fizetnünk. Az újratölthető, jellemzően üvegből készült palackoknál (például borosüvegek) is más lesz a helyzet, itt a gyártó határozhatja meg a betétdíj összegét, és visszaváltani sem minden automatánál lehet majd. Fontos, hogy az automata csak sértetlen állapotban veszik vissza a palackokat, dobozokat. A betétdíjat vagy visszautalják bankszámlánkra egy telefonos program segítségével, vagy különböző ajándékutalványban kaphatjuk meg, attól függően, melyik üzletben van az automata, vagy el is adományozhatjuk, ha ezt az opciót választjuk, a gyermekegészségügyet tudjuk vele 2024-ben támogatni.

Konyhai hulladék

Egy 2018-as uniós döntés értelmében január 1-től a tagországoknak el kell kezdeniük a házi biohulladékok elkülönített gyűjtését. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy egy külön kukánk lesz a tojáshéjhoz, kávézacchoz és a nyers zöldség- és gyümölcsmaradékokhoz hasonló konyhai hulladékokhoz. A hulladékgyűjtéshez és a visszaváltórendszerekhez hasonlóan ezt is a Mol MOHU leányvállalata fogja üzemeltetni, és a változás a kerti zöldhulladékok rendszerét nem fogja érinteni. Januárban azonban még nem kell mindenkinek elkezdenie a komposztálást: első körben Budapest XI. és XXI. kerületében, Debrecenben, Miskolcon és még néhány városban használhatjuk az új kukákat. A tervek szerint 2025-re fog mindenkihez elérni az új rendszer Magyarországon.

Vendégmunkások

A parlament decemberben elfogadta a javaslatot, ami az EU-n kívüli állampolgárok beutazásának és tartózkodásának eddigi szabályait írja át. Ezzel az új idegenrendészeti törvénnyel szeretnék szabályozni a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását. A „harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról” szóló törvény a „jogszerű magatartás kikényszerítését” helyezi előtérbe.

Foci

Gyökeresen megváltozik a futball Bajnokok Ligája, a 2024/25-ös idénytől 32-ről 36-ra növelik a részt vevő csapatok létszámát. Így tíz helyett csak nyolc mérkőzést játszik majd mindegyik csapat a csoportkört felváltó ligaszakaszban. Hogy ki kivel játszik, az a sakkból ismert „svájci rendszer” alapján dől majd el. A jövőben úgy alakítják ki a párokat, hogy a közel azonos teljesítményűek játszanak egymással. Változás lesz az is, hogy a BL-meccsek közvetítési jogát az RTL Magyarország nyerte meg a 2024/25-ös szezontól kezdve.

Digitális állampolgárság

A digitális állampolgárság 2024 közepétől teszi lehetővé, hogy személyes jelenlét nélkül, mobiltelefonnal intézzünk hivatali ügyeket, például az autóátírás vagy a gyermek születése utáni teendőket. Ehhez egy ingyenes applikációt lehet letölteni a mobiltelefonra. Az app tudni fogja az állampolgárságot, a személyi számot, a nemet, személyi- és lakcímkártya adatokat, elérhetőségeket. Ezután az app segítségével igazolható a személyazonosság. A digitális átállás nem lesz kötelező, önkéntes alapon megy.

Szabadnap

2024-től a szülő rendelkezhet arról, hogy mikor veszi ki a gyerekek után járó pótszabadságot. A szabályozás szerint a gyerek 16 éves koráig egy gyerek után évente két nap, két gyerek után négy, kettőnél több gyerek után hét nap pótszabadság jár a szülőnek. Az indoklás szerint ekkor is érvényesül az az általános szabály, hogy a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a pótszabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, illetve a megkezdett pótszabadságot megszakíthatja.

Globális minimumadó

Erős év vár a NAV-ra 2024-ben: a globális minimumadóra való felkészüléssel, és az 1979-ben megkötött amerikai-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény megszűnésével több változás is érkezik január 1-től a magyar adórendszerbe, de sokaknak az új kedvezmények előtt is megnyitja a kaput. A globális minimumadó lényege, hogy a nagy multinacionális cégek ne tudják a pénzeik különböző országokba tologatásával kijátszani a helyi adókat – az egyezményhez csatlakozó országok vállalták, hogy minimum 15 százaléknyi adót szednek a 750 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító óriáscégek nyereségéből. Az amerikai-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény felbontása a lakosságot is érinthetné, a magyar kormány azonban egy jogi eszközzel kikerüli ezt. Az 1979 óta érvényben lévő egyezmény lényege az volt, hogy a két ország ne adóztassa meg duplán azokat a magánszemélyeket és cégeket, akik Magyarország és az Egyesült Államok között mozgatják a jövedelmüket. Elsősorban az Amerikából érkező osztalék, árfolyamnyereség és kamat kapcsán merülhetne fel probléma, így Magyarországnak most korrigálnia kellett, nehogy végül duplán adóztassák azokat. Az Európai Gazdasági Térség kedvezményei fognak mostantól vonatkozni az OECD országokra is, így nem kell még egyszer adózni az OECD-államokból (például az Egyesült Államokból) érkező kamat- vagy értékpapír-jövedelmünkre. Ugyanez lesz érvényes az előadókra is, akiknek elég, ha a tevékenységük végzésének a helyén leadózzák az abból bejövő pénzeket.

Céges adóbevallás a NAV-tól

A lakossági adóbevallásokhoz hasonlóan a vállalatok bevallástervezeteinek elkészítését is magára vállalta a NAV, így januártól érkezik az eÁFA rendszere. A cégeknek csak el kell fogadni az adóhivatal bevallástervezetét, amit a NAV az online pénztárgépek, az online számlaszolgáltatások, a vámhatározatok és a cégek könyvelőszoftvereinek az adataiból generál. Ettől függetlenül továbbra is a vállalatok feladata marad a NAV által elkészített tervezet ellenőrzése, ha pedig az nem felel meg, akkor továbbra is elkészíthetik saját, klasszikus bevallásukat; kiegészíthetik, módosíthatják a tervezetet, mielőtt elfogadnák azt; további adatokat küldhetnek a NAV-nak, akik így változtatnak a tervezeten.

Változások egyéni vállalkozóknak

Decemberben 266 800 forintra emelkedett a havi minimálbér, ami több adózási értékhatár alapjául is szolgál, így januártól nőnek az átalányadozó egyéni vállalkozók bevételi határai is – 32 millió 16 ezer forint lesz a maximum, amit ebben az adózási formában el tudunk számolni, kiskereskedelmi tevékenység esetén pedig 160 millió 80 ezer forint. Nem csak ez lesz jelentős változás az átalányadózóknak: jövő évtől a vállalkozás szüneteltetése alatt befolyt bevételeket, kiadásokat a szüneteltetés előtti utolsó nap tevékenységének kell elszámolni. Ez problémákat is okozhat: ha az ez időszak alatt befolyt bevétel miatt meghaladjuk az átalányadózás értékhatárát, visszamenőlegesen is elveszítik átalányadózási jogosultságukat, amit még a következő évben sem választhatnak újra. Szintén a minimálbérhez kötik az adómentes jövedelem összegét, így ez most 1 600 800 forint lesz (40 százalékos költséghányad esetén pedig 2 688 000 forint).

Adómentes lottónyeremény

Mentesítik a lottóhoz hasonló szerencsejátékokat a személyi-jövedelemadó hatálya alól, így jövőre nem terheli adó a lottónyereményeket. Ennek inkább a játékot levezénylő cég, vagyis az állami Szerencsejáték Zrt. örülhet, mivel nyereményként eddig is a leadózott összeg volt feltüntetve.

Bírósági illeték

Január 1-jétől megszűnik annak lehetősége, hogy a bírósági eljárási illetéket illetékbélyeggel fizethessük ki. Így a bírósági eljárási illeték elsősorban a Bírósági Fizetési Portálról indított utalással, az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER), közvetlen banki átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással, azaz úgynevezett sárga csekken fizethető be. Utóbbi lehetőséget kizárólag a bíróság elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett ügyfelei, azaz a bíróságon jogi képviselő nélkül eljáró nem gazdálkodó szervezetek, például természetes személyek, egyesületek, társasházak választhatják.

További változások

A desszert jellegű sajtkészítmények, így az ikonikus magyar hűtőpulti termék, a Túró Rudi áfája 27 százalékról 18 százalékra csökken.

A vállalatoknál az energiahatékonysági beruházás adókedvezménye az eddigi 15 millió euróról 30 millió euróra nő, de csak úgy vehető igénybe, ha ennek következtében 20 százalékkal javul az energiahatékonyság.

A globális minimumadó miatt bevezetik a kutatás-fejlesztési támogatást, ezt az adókedvezményt alapkutatásnál, alkalmazott kutatásnál és kísérleti fejlesztésnél vehetik igénybe az arra jogosult cégek.

Megszűnik a munkakezdés előtti kötelező orvosi vizsgálat.

Szűkül azoknak a munkakezdőknek a köre, akiknél egy vállalkozás kedvezményt kérhet a szociális hozzájárulási adóból. Mostantól a magyarok mellett csak az Európai Gazdasági Térségből, illetve Ukrajnából vagy Szerbiából érkező dolgozóknál lehet élni a kedvezménnyel.

Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher januártól szociális hozzájárulási adónak fog számítani.

A visszterhes vagyonátruházási illeték befizetése alóli mentesség már a kistelepülési csokra is érvényes lesz.

2024-től évente háromszor jutalmazhatók a munkavállalók adómentesen, alkalmanként a minimálbér tíz százalékát meg nem haladó értékben. Bizonyos feltételek mellett már adómentes az a palackozott bor is, amelyiket üzleti ajándékként adnak, vagy csapatépítő tréningen, üzleti találkozón fogyasztanak el.

Ünnepnapok és hosszú hétvégék 2024-ben

Ünnepnapok

január 1. – hétfő, az év első napja;

március 15. – péntek, nemzeti ünnep;

március 29. – péntek, nagypéntek;

március 31. – vasárnap, húsvétvasárnap;

április 1. – hétfő, húsvéthétfő;

május 1. – szerda, a munka ünnepe;

május 19. – vasárnap, pünkösdvasárnap;

május 20. – hétfő pünkösdhétfő;

augusztus 20. – kedd, az államalapítás ünnepe;

október 23. – szerda, nemzeti ünnep;

november 1. – péntek, mindenszentek;

december 24. – kedd, szenteste;

december 25. – szerda, karácsony;

december 26. – csütörtök, karácsony.

A hosszú „hétvégék”

március 15-16-17. – péntek, szombat, vasárnap;

március 29-30-31. és április 1. – péntek, szombat, vasárnap, hétfő;

május 18-19-20. – szombat, vasárnap, hétfő;

augusztus 17-18-19-20. – szombat, vasárnap, hétfő, kedd;

november 1-2-3. – péntek, szombat, vasárnap;

december 24-25-26-27-28-29. – kedd, szerda, csütörtök, péntek szombat, vasárnap.

Rendkívüli munkanapok

augusztus 3. – szombat;

december 7. – szombat

december 14. – szombat.

Tatai László

Elkezdődött az előválogató a Szakma Sztár versenyre

Pályaorientációs foglalkozások a kamara szervezésében