in ,

Megköszönték a vállalkozóknak adóforintjaikat

A település adózóinak köszönte meg adóforintjait Sinka Imre polgármester 2023. január 26-án.
A település adózóinak köszönte meg adóforintjait Sinka Imre polgármester 2023. január 26-án. (Fotó: Babák Zoltán)

Pici matekkal kezdte Sinka Imre a vállalkozók köszöntését pénteken a Békésszentandrási Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Elmondta, összesen 1078 kisebb-nagyobb vállalkozás működik a településen, közülük 601-et cégként, illetve 477-et egyéni vállalkozóként tartanak nyilván. Az 1078-ból huzamosabb ideje 926 működik. Ők viszik a hátukon az önkormányzatot, ismerte el mielőtt forintosította volna a a korábban elhangzott: Iparűzési adóból 162 millió folyt be 2023-ban., ami “egy nagyon komoly tétel, a település költségvetésének hangsúlyos részét lefedi”, jelentette ki a településvezető.

A másik fő bevételi forrás a turizmus, ami a 2010-es 1000 vendégéjszakáról 2023-ra 125 ezresre nőtte ki magát. Nagyon bízik benne, hogy a Bordűr Hotel megnyíltával a májustól októberig tartó szezonon kívüli időszak is erősödni fog. Sok vendégéjszakát, gyors erősödést és hosszú távú sikeres üzletmenetet kívánt a tulajdonosoknak, illetve minden más helyi vállalkozónak, mert mint mondta, a segítségük nélkül nem tudnának előre haladni, de még működtetni sem a települést.

Idézte Dankó Béla országgyűlési képviselőt, amikor felelevenítette a közelmúltban elhangzott számokat, miszerint a településre csak a vállalkozói szektorba 9 milliárd, az önkormányzathoz 3,5 milliárd, érkezett az elmúlt évek során.

Egyik szeme sír, a másik nevet

A számadatokra tekintve Sinka Imre büszkeségének adott hangot, mert Békésszentandrás a maga kategóriájában a vármegye egyik legnagyobb adó-erőképesség mutatójával rendelkezik. Sajnos ez a pályázatok során visszaüt, amikor ennek következtében a 60-40 százalékos támogatási intenzitású kategóriába teszik Békésszentandrást.

A jövőre tekintve közös munkára kérte a vállalkozásokat: az önkormányzat hozzáfogott a rendezési terv és a helyi építési szabályzat teljes átdolgozásához. Ötleteket, tanácsokat, közös munkát kért a vállalkozóktól az öt évre becsült munkafolyamat folyamán. Ahhoz, hogy a vállalkozások tovább tudjanak fejlődni, fontos figyelembe venni a beépítési szabályok átdolgozásánál a vállalkozások véleményét, mondta a településvezető.

Végezetül még egyszer megköszönte a vállalkozók segítségét, majd alkoholmentes pezsgőt tartalmazó poharát emelve egészséget és gazdasági sikert kívánt számukra.

Jótékonysági bált tartott a kamara

A szűk U14-es nemzeti keret. Ardai Virág nemzeti színű mezben az álló sorban balról a 7.

Ardai Virág az U14-es szűk nemzeti keretben