in ,

Szlovákos eredmények a „Szép Magyar Beszéd” versenyről

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány kuratóriuma Péchy Blanka érdemes művész emlékére az idei tanévben is meghirdette, a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt. Péchy Blanka, a Kazinczy-díj alapítójaként, ezt a versenymozgalmat az általános iskolák 5-8. évfolyamos tanulói számára is lehetővé tette. Célja az volt, hogy javítsa az ifjúság anyanyelvi nevelését és beszédkultúráját.

„Mindent el kell követnünk, hogy megakadályozzuk a kiejtés romlását. Fel kell ébresztenünk a felelősségteljes érdeklődést az élőbeszéd és anyanyelvünk szent ügye iránt.”
(Péchy Blanka)

A verseny területi fordulójára 2024. február 7-én a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtárban került sor. A gyerekeket, akik Kondorosról, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolából és a Szlovák Általános Iskolából érkeztek, illetve kísérő tanáraikat és a zsűri tagjait – Brachna Irént, Hovorkáné Hegedűs Hajnalkát, Harencsár Lászlónét – a szarvasi könyvtár vezetője, Molnárné Pető Beáta köszöntötte. A verseny lebonyolításáról tartott rövid tájékoztató után a zsűri tagjai kiválasztották a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottsága által zárt borítékban elküldött kötelező szövegeket az 5-6. és 7-8. osztályos tanulók számára. Csak ezután következtek a versenyzők, akik először a szabadon választott majd a kötelező szövegek értő felolvasásáról tettek tanúbizonyságot.

Iskolánkat, a Szlovák Általános Iskolát két diákunk – Nádi Sándor 8.a osztályos tanuló (felkészítő tanára Fazekas Stefánia) és Bencsik Boglárka 5.b osztályos tanuló (felkészítő tanára Tomasovszkiné Dányi Csilla) képviselte. Az eredményhirdetés előtt Brachna Irén, a zsűri elnöke értékelte a gyerekek munkáját, útravalóként igyekezett minél több jótanáccsal ellátni őket. Ezután mindenki számára a legizgalmasabb rész következett, az elért eredmények kihirdetése. Legnagyobb örömünkre mindkét tanítványunk, Nádi Sándor és Bencsik Boglárka, I. helyezést értek el a területi fordulón. A 7-8. osztályos diákok versenye ezzel még nem fejeződött be, hiszen Nádi Sándor továbbjutott a regionális fordulóba is, aminek helyszíne a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola és Óvoda lesz. Itt a Dunától keletre eső vármegyék továbbjutott tanulói mérik össze értő olvasásból szerzett tudásukat. Sanyi számára az utolsó megmérettetésre 2024. március 22-24-én kerül sor.

Kedves Boglárka és Sándor, szívből gratulálunk nektek!

Tomasovszkiné Dányi Csilla

Felkészülés a sétára egy január közepi kutyás tréningen az Erzsébet-ligetben.

Tréning kutyának és gazdának

Ó Júlia! Miért nem vagy te Krisztina…?