in ,

Tréning kutyának és gazdának

Felkészülés a sétára egy január közepi kutyás tréningen az Erzsébet-ligetben.
Felkészülés a sétára egy január közepi kutyás tréningen az Erzsébet-ligetben. (Fotó: Babák Zoltán)

Slajchó Attilával munkatársak voltunk, majd abból alakult ki barátságunk. Utána kezdett el kutyázni, így mi is kértünk tőle tanácsot, amikor összeköltöztünk Szofival, a szentandrási focimeccs végén tombolán nyert magyar vizslával. Szofi házának téli fűtésautomatizálása kapcsán került ismét szóba közöttünk a kutyatartás, illetve az, hogy kutyás sétákat kezdett el tartani az Erzsébet ligetben.

“Mi a cél a kutyával?” tette fel akkor a kérdést, ahogy most is válaszként a “miben tudnak segíteni a kutyatulajdonosoknak az ilyen séták?” érdeklődésünkre azon a januári szombaton az Erzsébet-ligetben, ahová kutyatulajdonosoknak szervezett szocializációs sétát.

“Az, hogy ül, fekszik, huszadrangú dolog, de az, hogy valaki ismerje a kutyáját, vissza tudja hívni, ezzel meg tudjon előzni egy esetleges nem kívánatos viselkedést, már sokkal fontosabb”, mondta beszélgetésünk során.

Slajchó Attila egy január közepi kutyás tréningen az Erzsébet-ligetben.
Slajchó Attila egy január közepi kutyás tréningen az Erzsébet-ligetben. (Fotó: Babák Zoltán)

“Rengeteg módszer van, amivel “rossz” kutyából jó kutyát tudunk csinálni, de a legfontosabb az, hogy a sikerüljön elfogadtatni az ebbel azt, hogy a gazda a főnök. A kutyák ugyanolyanok, mint az emberek. Ha ott a főnök, fegyelem van, munka van”, mondta. Ezeken a sétákon a gazdának sokat segít az ő jelenléte, ilyenkor ugyan kialakulhat egy kutya-gazda-oktató hármas függőség, de ő nem mindig lehet ott. Olyan utcai helyzetekre segít felkészülni számukra ezeken a sétákon, amik a legváratlanabb pillanatokban, helyzetekben előfordulhatnak, és egyedül kell azt megoldaniuk. Ezért is dolgoznak séta rendszerben, mert így az élethez legjobban hasonlító körülmények között tudják orvosolni az esetlegesen felmerülő viselkedési problémákat, másrészt azt látja a kutyásoknál, hogy ők szeretnének úgy sétálni, hogy ne stressz legyen az, hanem kikapcsolódás.

Ezeken az alkalmakon eleinte mindenki izgul és meg akar felelni. Akkor van áttörés, amikor elkezdi jól érezni magát, mondta Attila. Ezt tapasztalatból tudja, hiszen ő is mind a mai napig jár képzésekre.

A következő séta 11-én, vasárnap lesz az Erzsébet-ligetben.

Az első mérkőzésén egyből pontot szerzett az Éremgyár.

Éremre hajt az Éremgyár

Szlovákos eredmények a „Szép Magyar Beszéd” versenyről